От квалификациите до 1/8-финалите на Уимбълдън: Приказката на №99 продължава

от в 17:57 на 02.07.2022
Калоян Соколов

Джейсън Кублер беше считан за един от най-талантливите млади тенисисти, когато преди повече от 10 години оглави ранглистата при юношите. Австралиецът обаче има хронични проблеми с коленете още от своето детство и неведнъж кариерата му е била под въпрос, след като е преминавал през редица операции и е пропускал почти два пълни сезона в професионалния тенис.

Сега обаче световният номер 99 изглежда в отлично здравословно състояние и спечели три Чаланджър титли през 2022-ра, за да пробие в топ 100 на света. Тазгодишният Уимбълдън обаче категорично е върхът в досегашния професионален път на Кублер, който премина успешно през квалификациите, а днес надви Джак Сок в петсетова битка, класирайки се за своя първи осминафинал в Големия шлем - 6:2 4:6 5:7 7:6(4) 6:3.

Откриващият сет се разви безпроблемно за Кублер, чиито ретури работеха безотказно и му позволиха да диктува развоя на разиграванията. Квалификантът не се свенеше да атакува второто подаване на бившия член на топ 10, който изглеждаше далеч от оптималната си кондиция и заслужено откриващият сет отиде в актива на аутсайдера.

Отговорът на Сок не закъсня и видяхме защо американецът е сочен за един от тенисистите с най-богат арсенал от удари. Бившият шампион от надпреварата по двойки не срещаше никакви трудности на собствено подаване, като често завършваше атаките си в близост до мрежата, а неговият съперник нямаше противодействие на този разнообразен подход и общият резултат беше изравнен.

Третият сет се разви идентично, тъй като фаворитът продължаваше да миксира темпото по отличен начин, което караше австралиецът изцяло да гадае какво отиграване следва да избере Сок. Американецът си спечели правото да сервира за спечелването на частта, но допусна изненадващ спад и паритетът бе възстановен за 5:5. Все пак по-опитният състезател веднага си върна предимството и вече докосваше мястото в четвъртия кръг.

Кублер имаше напълно различни планове, поемайки далеч по-често инициативата в следващата част. 29-годишният тенисист показваше сериозна психологическа устойчивост във важните моменти и на два пъти отрази брейкболи чрез неспасяеми форхенди. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където квалфикантът се оказа по-устойчив и победителят щеше да бъде определен в пети сет.

Там физиката на Сок го подведе много сериозно, докато австралиецът изглеждаше така сякаш тепърва стъпва на корта и веднага се откъсна напред с 3:0 гейма. Оттам насетне за бившия номер 7 нямаше връщане обратно в мача, а 99-ият в света си осигури осминафинален сблъсък с Тейлър Фриц на "свещената трева".


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От квалификациите до 1/8-финалите на Уимбълдън: Приказката на №99 продължава Калоян Соколов
Теми:  
atp | джак сок | джейсън кублер | Обзори | уимбълдън 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook