От място извън топ 100 до 1/4-финал в Мелбърн: Векич изстрада успеха си над Фрухвиртова

от в 06:58 на 23.01.2023
Калоян Соколов

Дона Векич достигна до първия си WTA финал на едва 16-годишна възраст и всички специалисти очакваха от хърватската тенисистка да се превърне в едно от следващите големи тенис откровения. Оттогава обаче изминаха цели 11 години, а бившата номер 19 сякаш беше напът да не оползотвори огромния си потенциал, тъй като само допреди 6 месеца се намираше извън топ 100 на световната ранглиста и региситрираше поражение след поражение.

Оттогава насам обаче ставаме свидетели на истински спортен ренесанс от страна на Векич, която си проправи път към осминафиналите на Аустрелиън Оупън по впечатляващ начин, а днес направи още една стъпка напред в турнира, отстранявайки 17-годишната сензация Линда Фрухвиртова - 6:1 1:6 6:3. По този начин 65-тата в света се класира за своя първи четвъртфинал в Мелбърн, където я очаква среща с непобедената досега през сезона - Арина Сабаленка.

Хърватката беше абсолютно безкомпромисна в началните минути, като се възполваше от твърде меките втори сервиси на своята съперничка, които атакуваше светкавично и трупаше множество точки директно от ретур. Сервисът на Дона също функционираше на много високо ниво, което правеше невъзможно за детето чудо на световния тенис да противодейства и съвсем скоро фаворитката имаше двоен брейк преднина, водейки с 3:0 гейма. Постепенно младата чехкиня се отпусна и съумя да се разпише в резултата, но мощта на Векич доведе до нова поредица от уинъри, а така беше сложена и точка на първия сет.

Във втората част видяхме коренно различно лице на балканската представителка, чиито отигравания често излизаха с над метър извън корта. По-опитната тенисистка обикновено се сдобиваше с лесни позиции за завършване на разиграването, само че ненужно пресилваше ударите си. Фрухвиртова пък се отърси от първоначалното напрежение и често демонстрираше феноменална защита, като без никакъв проблем достигаше до редицата къса топки на опонентката си и я наказваше. Така до голяма степен можеше да разберем защо световната номер 65 толкова дълги години не може да реализира безспортните си качества и нейното непостоянство позволи на тийнейджърката да влезе в серия от пет поредни гейма, за да изравни общия резултат.

Чехкинята пренесе своя устрем и в решителната част, където първа се сдоби с пробив преднина, ала не спираше да страда от колебливия си начален удар, който твърде често я предаваше. Опитът на Векич пък си пролича точно навреме и тя спря да бъде прекалено импулсивна, а вместо това изграждаше внимателно атаките си. Този подход позволи на някогашната представителка на топ 20 да навакса пасива си и оттам насетне пое контрола над срещата изцяло, губейка само още един гейм до края.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От място извън топ 100 до 1/4-финал в Мелбърн: Векич изстрада успеха си над Фрухвиртова Калоян Соколов
Теми:  
wta | Аустрелиън Оупън 2023 | дона векич | линда фрухвиртова | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook