От резерва в квалификациите до полуфиналите: Световният № 303 прави фурор в Майорка

от в 10:24 на 24.06.2022
Калоян Соколов

Тревният сезон за поредна година ни предлага множество изненади, като на практика няма седмица, през която не сме видели нещо сензационно. Всичко започна с неочакваната титла на нидерланедеца Тим ван Райтховен на турнира в Хертогенбош, където местният представител за пръв път в кариерата си имаше възможност да се изявява на ниво ATP, а накрая грабна трофея с успех над самия Даниил Медведев. Впоследствие пък нашумя името на нестандартния левичар Раян Пенистън, чийто атрактивен тенис го отведе до четвъртфиналите в Куинс, макар че световният 180 също никога не беше печелил мач на най-високото професионално ниво.

Стигаме до вчерашния ден, когато изгря нова звезда на тенис небесклона, а именно тази на швейцареца Антоан Белие. 25-годишният състезател нямаше победа на ниво Чаланджър до края на миналия сезон и неотдавна беше изпаднал извън топ 500, но се включи като резерва в квалифкациите на надпреварата в Майорка, отрази мачбол в първия си двубой и сега е полуфиналист.

303-ият в света залага на приома сервис-воле, възраждайки класическия тревен тенис от недалеченото минало на играта, което му носи сериозен успех и вчера беше главната причина за неговата победа над Талон Грийкспор - 5:7 7:6(5) 6:2. По този начин квалификантът си гарантира сблъсък със седмия поставен Роберто Баутиста Агут, а победителят ще продължи към финалната среща.

Квалификантът изненада своя съперник с непрекъснатите си излизания към мрежата, само че по-високоранкираният тенисист привикна към стила на Белие и съумя да го пробие при 5:5 гейма, правейки решителната крачка към спечелването на откриващия сет.

Грийкспор имаше серия от шансове да осъществи брейк и в началото на втората част, ала не се възползва от тях и аутсайдерът стабилизира значително изявите си от линията за начален удар. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където световният номер 303 навакса мини пробив пасив и изравни общия резултат.

Третият сет се превърна в своеобразна наказателна акция на Белие, тъй като фаворитът допускаше множество неточности в опитите си да съкращава точките, докато швейцарецът се защитаваше отлично и показваше сериозна вариация в началния си удар, като тези обстоятелства му помогнаха да отмъкне на два пъти чуждото подаване и напълно закономерно квалификантът се поздрави с успеха в мача.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От резерва в квалификациите до полуфиналите: Световният № 303 прави фурор в Майорка Калоян Соколов
Теми:  
atp | антоан белие | майорка | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook