Отличните изяви продължават: Тийм намери място на трети пореден АТР четвъртфинал!

от в 18:33 на 27.07.2022
Мартин Петков

Доминик Тийм постепенно с всеки следващ двубой съумява да надгражда в представянето си и вече неколкократно в последните седмици напомни за славните си дни, когато бившият номер 3 неизменно беше сред най-добрите в света, преди да го сполети контузия в средата на миналата година. Австриецът на практика изстрада своето завръщане, след като му се наложи да преглътне множество разочарования, ала към момента изглежда крайно мотивиран да се завърне обратно сред елита на тениса. Една от първите крачки в тази посока за носителя на титла от Шлема минава през родната му надпревара в Кицбюел, където вдигна трофея при последното си участие през 2019-а година, а при тазгодишното му такова бива сочен за един от фаворитите в австрийския град, след като стартира с лесен успех и си осигури среща в осминафиналите през днешния ден с квалификанта и негов сънародник Себастиан Офнер.

Сблъсъкът се разви далеч от лесно за Доминатора, каквито бяха началните предпоставки, и той срещна сериозен отпор от съперника, оставайки дори на два пъти в губеща позиция при това, но съумя да сътвори частичен обрат в решителния сет, за да си осигури крайния успех в мача за час и 57 минути на корта след 6:2 3:6 6:3. Във фазата на четвъртфиналите за световния номер 199 предстои да срещне друг състезател извън първите 100 в лицето на Яник Ханфман.

Двубоят имаше летящ старт за бившия шампион, който отпусна едва две точки от първите десет на сънародника си и взе ранен пробив аванс, който го постави в комфортна позиция на корта. Впоследствие бившият номер 3 заигра далеч по-освободено и започна да рискува значително повече, което предизвика далеч повече неточности в играта му и го постави в позиция да отразява брейкболи, но за пореден път австриецът доказа безрезервната си класа в ключовите мигове, за да запази предимството си в резултата. От този момент нататък Тийм наложи пълната си доминация на корта, като често варираше с ударите от богатия си арсенал и не даваше нищо даром на Офнер, ознаменувайки безупречното си представяне в сблъсъка с втори пробив, който му донесе и откриващия сет на сметката.

Втората част ни предостави далеч по-голяма равнопоставеност на корта, като квалификантът демонстрираше завидно самочувствие и показа най-доброто, на което е способен в шестия гейм, когато именно дойде неговият момент да блесне и той проби, за да излезе напред в резултата. Офнер остана все така хладнокръвен в идните минути и благодарение на безпогрешната си игра, за изненада на всички по трибуните, възстанови равенството в отделните части и изпрати двубоя в решителната му фаза.

Третият сет беше изпълнен с повече от интригуващи мигове на старта си, след като аутсайдерът последователно на два пъти стигаше до пробив, обаче крайно неубедителнуят на собствено подаване бивш шампион не се предаде и за сметка на това печелеше геймовете на световния номер 235, за да видим пълно равенството на корта при сет на сет и 2:2. Последваха бързи подавания в актива на сервиращите, преди Тийм да пречупи съпротивата на Офнер късно в мача и да оползтвори открилата му се възможност за решителен пробив, който защити, отразявайки два брейкбола, и само броени минути по-късно при втория си мачбол се поздрави с победата в сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отличните изяви продължават: Тийм намери място на трети пореден АТР четвъртфинал! Мартин Петков
Теми:  
atp | доминик тийм | кицбюел

Коментари





Следвайте ни в Facebook