Отново на победния път: Осака се справи с талантлива тийнейджърка в Сан Хосе

от в 05:13 на 03.08.2022
Мартин Петков

Изминаха над два месеца, откакто за последно видяхме Наоми Осака в игра, след като бившата номер едно допусна поражение още в първия кръг на Ролан Гарос и си взе почивка от Тура по време на тревния сезон с цел да се подготви пълноценно за серията от надпревари в Северна Америка. Японката в кариерата си се радва на сериозни успехи отвъд Атлантическия океан, където завоюва и две от общо четирите си титли от Шлема, триумфирайки съответно на US Open през 2018-а и 2020-а година.

Бившата първа ракета на света неведнъж е заявявала, че именно на твърди кортове се чувства най-уверена в способностите си и както следва, очакванията към Наоми за вече започналото американско турне са високи. Участието на Осака в САЩ стартира с надпреварата в Сан Хосе, където тя през тази нощ откри кампанията си с трудно изкована победа, дошла след 2 часа и 5 минути на корта, срещу представителката на младото поколение Кинуен Женг - 6:4 3:6 6:1. С успеха си световната номер 41 се класира за втори кръг, а там ще срещне финалистката от Ролан Гарос, която е сочена за бъдещото на американския женски тенис - 18-годишната Кори Гоф.

В началните минути от двубоя си пролича липсата на игрова практика при японката, която още в дебютното си подаване бе принудена да отразява брейкбол, с което се справи безупречно, запазвайки сервиса си. Още в последвалия гейм на Женг бившата номер едно напомни за безспорната си класа и след серия печеливши удари реализира пробив, който затвърди, след като спаси брейкбол, за да поведе с 3:1. От този момент нататък интригата своебразно напусна корта, което бе предизвикано от безпогрешното сервиране на Осака, която нито за миг не се пречупи на начален удар и с два отлично пласирани сервиса записа откриващия сет на сметката си.

Втората част изравни силите на корта, като дори на моменти китайката поемаше инициативата в разиграванията, но максимумът, до който стигна, беше пропилян брейкбол. Сервиращите несъмнено бяха на почит през целия сет, но изведнъж спад в представянето на шампионката от Шлема, който бе продиктуван от прекомерния ѝ брой неточности, позволи на Женг да оползтвори шанса си за късен пробив в осмия гейм и само броени минути по-късно да възстанови равенството в общия резултат.

Паузата между отделните части предостави нужното време на японката да преосмисли играта си, като станахме свидетели на съвсем друго лице от Осака на старта на решителния сет, след като уинърите се трупаха неспирно в актива ѝ и тя поведе комфортно с 3:0 по пътя към крайния успех. Световната номер 51 по никакъв начин не съумяваше да отговори срещу оръжията именитата си съперничка и не след дълго разликата в класите на корта придоби нови измерения, след като Наоми спаси точка за пробив и увеличи аванса си до 5:0. Осака срещна съпротива от Женг при последвалия си гейм на начален удар, но за пореден път отрази брейкбол, преди необезпокоявана да сложи точка на спора за първата си победа от три месеца насам.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отново на победния път: Осака се справи с талантлива тийнейджърка в Сан Хосе Мартин Петков
Теми:  
wta | кинуен женг | наоми осака | сан хосе

Коментари





Следвайте ни в Facebook