Първа АТР победа като номер едно: Алкарас сътвори обрат за успех на старта в Базел!

от в 23:02 на 24.10.2022
Мартин Петков

Измина малко повече от месец, откакто 19-годишният Карлос Алкарас изуми света на спорта, след като загатна за величие в тениса, триумфирайки с титлата от Откритото първенство на САЩ. Тийнейджърът посредством успеха си се възкачи и на трона в световната ранглиста, като се превърна в най-младият играч в историята, който оглавява класацията на АТР, но напрежението, стоварено върху плещите на младежа, несъмнено повлия психически на испанеца и той инкасира поражение в първия си мач като номер едно, дошло на надпреварата в Астана.

Карлитос впоследствие се отдаде на близо триседмична почивка, с която целеше да се подготви за заключителната фаза от тенис сезона, където ще преследва трофеите на турнирите в Базел, Мастърса в Париж и Финалите на АТР. Първата дестинация от гореспоменатите за Алкарас е състезанието в швейцарския град, на което той не изтегли особено благоприятен жребий, срещайки на старта друг представител на следващото поколение в лицето на Джак Дрейпър. Британецът беше близо до това да поднесе сензация, ала шампионът от US Open показа способностите си за игра в зала, както и завидна си психическа устойчивост в решаващите сетове на своите сблъсъци, за да сътвори обрат по пътя към победата, дошла след 2 час и 16 минути на корта - 3:6 6:2 7:5. Световният номер едно по този начин вече е част от втория етап на надпреварата и очаква победителя измежду Ботик ван де Зандсхулп и Адриан Манарино.

Началото на двубоя се оказа изпълнено с неточности от ракетата на ибериеца, който неколкократно предаде инициативата от другата страна на мрежата и Дрейпър не се поколеба, за да вземе ранно предимство от пробив над фаворита. Остротата в играта на световния номер 45 безспорно впечатляваше, като сервисът му също така работеше на страхотно ниво в ключовите мигове и той отрази два брейкбола в осмия гейм, отстоявайки лидерската си позиция на корта. Дрейпър с всяка изминала точка изглеждаше все по-вдъхновен за нови подвизи и демонстрира класата си в последвалото подаване на испанеца, когато пласира фамозен минаващ удар в очертанията на игралното поле, с което си осигури три безответни сетбола и без излишни колебания, откри сметката си в общия резултат за срещата.

Британецът обаче трудно можеше да поддържа стила си с множество печеливши удари на все така високо равнище в хода на целия сблъсък и още при първите му моменти на слабост беше наказан от топ поставения, който съумя да оползтвори открилата му се възможност, за да поведе убедително с два пробива аванс на старта на втората част. Шампионът от Ню Йорк установи нужния контрол над случващото се и чрез честа вариация в комбинациите си определяше темпото на игра, което му донесе изравняване на статуквото между отделните сетове, при това без да срещне особена съпротива от аутсайдера.

С началото на решителната част равновесието на силите отново намери място на корта в швейцарския град, като Дрейпър опитваше с до два-три удара да слага край на разиграванията, предвид факта че отстъпваше в продължителните. Тийнейджърът обаче скоропостижно разгада тактическия план на съперника си и притиснал го до стената, го накара да греши под знака на напрежението, осигурявайки си предимство от брейк по пътя към крайния успех. И както британецът с действията си на няколко пъти загатна, че не е в най-добрата си кондиция, то той атакува агресивно колебливия сервис на топ поставения и обратно на прогнозите, паритетът възцари при сет на сет и 4:4. Испанецът в даден момент дори се оказа само на гейм разлика от загубата, ала точно в тези мигове, както станахме свидетели и на US Open, Алкарас се чувства в свои води и чрез убийствен бекхенд по правата реализира пробив в последния възможен момент, преди след нова доза трудности и два спасени брейкбола, посредством изумителни отигравания, да сложи точка на спора с третия си мачбол.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Първа АТР победа като номер едно: Алкарас сътвори обрат за успех на старта в Базел! Мартин Петков
Теми:  
базел | джак дрейпър | карлос алкарас

Коментари





Следвайте ни в Facebook