Отличен Джокович надви Беретини и оформи нов титаничен сблъсък срещу Надал!

от в 00:53 на 10.06.2021
Мирела Николова

Новак Джокович бе достатъчно убедителен в четвъртфиналния си двубой на Откритото първенство на Франция и записа четиритетов успех над Матео Беретини. Сърбинът показа, че колебанията, които изпита в осминафиналите срещу Музети, вече са зад гърба му и изваждайки на показ най-доброто от играта си, се поздрави с крайната победа - 6:3 6:2 6:7(5) 7:5 за 3 часа и 28 минути престой на корта. В следващата фаза на надпреварата пък ще станем свидетели на епизод №58 на едно от най-големите съперничества в историята на тениса, а именно това между двамата титани Новак Джокович и Рафаел Надал.  

Беретини стартира двубоя уверено, като постави под напрежение дебютното подаване на сърбина, достигайки до брейкбол, който обаче бе безкомпромисно неутрализиран с чутовен ас, последван от още две бързи точки в актива на Джокович, който успя да се спаси от инкасирането на ранен пробив. Деветият в света продължи с впечатляващото си представяне на ретур и се сдоби с нова възможност за брейк, но отново началният удар на Ноле заработи на пълни обороти и съвсем скоро брейкболът беше история.

Не след дълго ролите на корта рязко се смениха и благодарение на няколко перфектно изградени атаки Новак реализира пробив, който след това затвърди, за да се откъсне с 4:1. Оттам нататък световният №1 не изпусна контрола в сета и в остатъка от него стори необходимото и достатъчно, за да прибави откриващата част към своята сметка.

Вторият сет започна равностойно - и двамата състезатели не срещаха затруднения в подаванията си до 2:2. Тогава Беретини допусна моментен спад в концентрацията, а сърбинът само това и чакаше - използвайки страхотна вариативност в подбора си на удари, Джокера осъществи пробив.

В тези минути играта на топ поставения се намираше в невероятен подем, като непредизвиканите грешки от ракетата му просто отсъстваха. На съвсем противоположния полюс пък бе италианецът, от чиято страна пропуските валяха един след друг и възползвайки се от колебанията на противника си, Новак дублира аванса си от пробив, след което записа пети пореден гейм в актива си и така удвои преднината си в общия резултат. 

В третата част както Джокович, така и Беретини бяха изключително солидни в собствените си сервис геймове и можеха да разчитат на помощта на началния си удар, който им носеше бързи точки и ги държеше далеч от неприятности за дълъг период от време. Ничие подаване не бе застрашено до 4:4, но в деветия гейм нещата се промениха и италианецът бе притиснат до стената, тъй като Новак получи брейкбол, който имаше статута и на скрит мачбол. Заставен на всяка цена да спечели подаването си, световният №9 намери помощта на сервиса си и съумя да излезе сух от напрегнатата ситуация. 

Последва още една порция рутинни геймове за сервиращите и съвсем логично развръзката на този толкова оспорван и равностоен сет дойде в тайбрек. Там Джокович поведе с аванс от минипробив и 5:4, но оттук насетне играта му претърпя пълен разпад и след няколко нетипични за тенисист от неговия ранг неточности сърбинът предаде частта.

Началото на четвъртия сет бе идентично с това на предходния, тъй като сервиращите отново безметежно си взимаха подаванията и резултатът вървеше гейм за гейм. При 3:2 в полза на Беретини двубоят трябваше да бъде прекъснат за период от 10 минути поради наложения вечерен час в Париж и необходимостта публиката да напусне трибуните. След паузата италианецът бе загубил част от ритъма си и му се наложи на два пъти да спасява сервис гейма си, но именно в тези моменти деветият поставен съумяваше да изстиска максималното от началния си удар и да неутрализира опасността.

Без никакви затруднения сърбинът спечели и следващото си подаване, за да поведе с 6:5. По всичко личеше, че ще станем свидетели на нов тайбрек, но се оказа, че световният №1 има съвсем други планове за развитието на гейма. Той търпеливо дочакваше непредизвикани грешки от страна на Матео, чиято ръка бе скована от напрежението, и след невероятна размяна на удари от дъното на корта Джокович триумфира с крайния успех.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отличен Джокович надви Беретини и оформи нов титаничен сблъсък срещу Надал! Мирела Николова
Теми:  
atp | матео беретини | новак джокович | Обзори | рафаел надал | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook