Пети заключителен двубой за Джокович в Париж или дебютен ,,Мейджър" финал за Циципас? (превю)

от в 20:13 на 08.10.2020
Марк Хаджижеков

Новак Джокович и Стефанос Циципас ще се изправят един срещу друг за шести път утре не преди 18:00 часа българско време в битка за място на финала на Ролан Гарос 2020, а предстоящият балкански сблъсък непременно ще бъде мачът с най-голям залог от всички предходни между тях. И двамата тенисисти се намират в отлична спортна форма, а константното им пребиваване в топ 10 през последните години показва, че състезателите са неизменна част от върха на световния тенис небосклон. 

Нека обърнем внимание на съперничеството между двамата: 

В него Джокович може да се похвали с лек превес, като сърбинът води на младока с 3:2 победи. Двамата имат и един неофициален мач, който не се включва в статистиката, а той бе изигран в края на миналата година на демонстративния турнир в Абу Даби. Макар че надпреврата в арабския град се води неофициална, двубоят между Джокович и Циципас в столицата на ОАЕ съвсем не притежаваше демонстративен характер. Точно обратното - тази среща се вписа перфектно в параметрите на това сравнително ново съперничество. 

Въпросният мач бе спечелен от Циципас в три сета след 3:6 7:6(4) 6:4, като любопитното е, че всички успехи на гърка срещу световния номер едно са търпяли сходно развитие. Първият мач изобщо между двамата става факт през 2018 г. на Мастърса в Торонто, където Стефанос печели в три сета - 6:3 6:7(5) 6:3. През миналата година Циципас се поздрави с нов триумф срещу Джокович на ниво Мастърс, като това се случи на четвъртфиналите в Шанхай - 3:6 7:5 6:3. Това показва, че всички победи на Циципас срещу Джокович са в мачове, достигнали максималния формат, като гъркът се е борил с ,,кръв и пот" за тези свои успехи. 

,,Джокера", от друга страна, е бил съвсем категоричен в победите си срещу Стефанос. През 2019 г. на финала на Мастърса в Мадрид Джокович надделява с рутинното 6:3 6:4, а няколко месеца по-късно на четвъртфиналите в зала ,,Берси" сърбинът разгромява своя съперник с 6:1 6:2. Последният мач между двамата също е спечелен от Джокович, когато световният номер едно триумфира в Дубай след непретенциозното 6:3 6:4

Това показва едно - че Джокович често пъти се радва на комфортен старт срещу утрешния си опонент. Всъщност Ноле печели първия сет срещу Стефанос в цели четири от всичките им пет неофициални двубоя. Стигне ли се до по-равностоен мач обаче, практиката сочи, че гъркът е демонстрирал по-железни нерви, тъй като той е спечелил и всичките си трисетови сблъсъци срещу утрешния си противник. 

На двамата им предстои първа среща на турнир от Големия шлем, а както всички знаем, тези надпревари притежават съвсем различен характер спрямо останалите турнири в професионалната верига. Самият Джокович сподели след фамозното си завръщане през 2018 г., че оттогава до края на кариерата си главен приоритет за него ще представляват именно ,,Мейджър" надпреварите. 

Новак видимо е подплатил думите си с факти - от Уимбълдън 2018 г. до US Open 2020 г. Джокович е триумфирал на цели 5 турнира от Големия шлем от общо 8 такива през този период. В неделя (или още утре) ще стане ясно дали тази успеваемост ще набъбне до 6/9. 

 

А какво показва статистиката? 

И двамата тенисисти са изключително комплексни и се чувстват комфортно на всякакъв вид настилки. Все пак само една от 17-те ,,Мейджър" титли на сърбина идва на глинената повърхност, но това наглед скромно постижение за стандартите на Джокович не бива да бъде подценявано, тъй като да се живее в ерата на ,,Краля на клея" не е лесно. 

Въпреки това шампионът от 2016 г. в Париж има най-нисък процент на успеваемост именно на червените кортове (79,9%). От друга страна, статистиката сочи, че клеят е най-успешната настилка за гръцкия тенисист. Циципас е спечелил 68,1% от мачовете си на червено, което е значително по-висок процент спрямо тези на другите му настилки. Макар и това да е вярно, успехите на Стефанос на землената настилка, сравнени пропорционално със загубите му, все още отстъпват с над 10 на сто на тези на Джокович. 

Нека разгледаме играта на двамата: 

Всички знаем уменията от защита на Джокович, който често пъти по време на разиграванията преобразува по майсторски начин пасивния тенис в офанзивен такъв. През цялата си кариера Ноле е впечатлявал тенис обществеността с пословичната си пъргавина по корта, а нечовешката му гъвкавост се е превърнала в негова запазена марка. Сърбинът също така е определян и като може би тенисистът с най-изравнени по сила удари - както от форхенд, така и от бекхенд Ноле може да прави, каквото си поиска с топката. 

И атакуващият тенис на сърбина обаче не бива да бъде подценяван - реши ли да ,,дръпне спусъка", Джокович може да бъде изключително опасен от дъното на корта, а фамозните му изпълнения от контраатака, както и изящните му минаващи удари дори няма смисъл да бъдат коментирани. 

Наскоро ,,Джокера" инкорпорира в богатия си технически арсенал и късата топка, а в курса на този сезон и конкретно на Ролан Гарос 2020 Джокович неведнъж се е позовал на комбинацията ,,къса топка - лоб". Интересното е, че сърбинът почти винаги печели разиграването стигне ли се до този иначе сравнително рисков прийом, което говори за качеството на всички удари на Джокович, както и за моментното състояние на световния номер едно. 

Джокович сякаш няма слабо място в играта си. Затова и сърбинът се превърна в едноличния доминатор на тениса през последното десетилетие, но какво всъщност може да затрудни лидера на световната ранглиста? 

Навлезе ли в ритъм, бъде ли му позволено да ,,настрои ударите си", Джокович много трудно ще бъде спрян. Затова Циципас ще трябва да разчита всъщност на това, което умее най-добре - на активния тенис, непозволяващ на съперника да навлезе в комфортен ритъм. Стефанос умее да вдига темпото на разиграванията с един единствен удар, а често неговите снаряди от основната линия остават без отговор. 

Стигне ли се до излизане на мрежата пък, Циципас твърде често се оказва печеливш в края на точката. Техническият арсенал на младия грък на моменти изглежда необятен, а неговата постоянно агресивна тенис експозиция не рядко остава съперниците на Стефанос съвсем обезверени. Именно вариативността в играта на гърка е носила толкова проблеми на Джокович, като дори вездесъщата защита на сърбина неведнъж е била неспособна да издържи на ,,гръцкия огън" от другата страна на корта. 

Кой ще премине напред? 

Циципас утре ще трябва да заложи на смелата и вариативна игра, ако иска да има шансове за успех в двубоя. Заиграе ли една идея по-конвенционално, Джокович без колебание ще премине през съперника си ,,като валяк", имайки предвид серията от категорични изяви на световния номер едно в рамките на този турнир. 

Опитът също е на страна на Джокович. Сърбинът ще играе на 10-тия си полуфинал в Париж, като утре ще се бори за 5-тия си финал. Това са смайващи числа, които сами по себе си говорят за огромното изпитание, което ще се изправи срещу Циципас утре. 

От друга страна, времето е на страната на Циципас, който е с цели 12 години по-млад. Вярно е обаче, и че от край време се говори за смяната на поколението и идването на т.нар. NextGen на върха. Е, някои млади тенисисти пробиха до световния топ 10, че и до световния топ 5, но първите места в световната ранглиста все още са заети не от кой да е, ами от Голямата Тройка - Джокович, Надал и Федерер. През последните 15 години множество тенисисти идваха и си отиваха, но тази елитна категория тенисисти продължи и все още продължава да печели всичко, което може да се спечели. 

Доминацията на Голямата Тройка е най-осезаема именно на най-голямата тенис сцена - турнирите от Големия шлем. Точно там те стават най-трудни за побеждаване - дали е от формата 3/5 сета, дали е от атмосферата, дали е от публиката, дали е от опита, никой не знае. Това, което е ясно обаче, е, че всяка победа над член от Биг 3 на ,,Мейджър" терена е подвиг, с който навярно всички тенисисти по света биха се гордяли дори ако това е единственото постижение в тяхната кариера. 

Така погледнато, Джокович влиза като абсолютен фаворит в утрешната среща. Все пак предстои да разберем какво ще бъде физическото състояние на световния номер едно, който в четвъртфиналния си мач срещу Пабло Кареньо Буста изпитваше сериозни болки в областта на врата и лявото рамо. Въпреки това с развитието на двубоя болките отшумяха и Джокович спечели в четири части, но при евентуален бавен старт срещу Циципас, гъркът може да не е толкова жалостив. 

Точно така ще трябва да процедира Циципас, ако иска да има шансове в този мач, а именно да се възползва от всяка своя възможност и да не оставя нищо на случайността. 

Какво сочат коефициентите? 

Те са сравнително изравнени за този сблъсък - победа в полза на Джокович се оценява на коефициент от 1.30, докато успех за Циципас - на 3.50. Най-високата ставка при сетовете е за трисетова победа на Ноле (2.50), като специалистите са определили шанс от 3.60 стане ли дума за успех с 3:1 за сърбина. 

С 6.00 пункта е оценена вероятността за драматична победа с 3:2 в полза на Джокович, докато успех с 3:0 в полза на гръцкия му съперник се изчислява на ставка от 11.00. С 8.50 пък се оценява вероятността за изненада в мача при резултат 3:1, както и 3:2 в полза на Циципас. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Пети заключителен двубой за Джокович в Париж или дебютен ,,Мейджър" финал за Циципас? (превю) Марк Хаджижеков
Теми:  
новак джокович | Превю | ролан гарос | стефанос циципас | тенис анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook