Пиронкова остави всичко на корта, но остана на точка от сензацията срещу Сабаленка

от в 23:57 на 25.03.2021
Калоян Соколов

Цветана Пиронкова отново изуми с представянето си в Маями, но остана само на точка от най-голямата победа след своето завръщане в професионалния тенис. Цвети се изправи срещу седмата поставена Арина Сабаленка, която се намираше във великолепна форма и очакванията бяха беларускинята да не срещне особени проблеми срещу нашето момиче, само че първата ни ракета изнесе най-силния си мач, но дори това не беше достатъчно и тя отстъпи с 6:0 3:6 6:7(9). 

Ветровитите условия в мача определено бяха в полза на Пиронкова, като Сабаленка изпитваше сериозни трудности да вкарва мощните си удари в очертанията на корта и грешките от нейната ракета валяха. Родната ни представителка пък пласираше ретурите си със завидна дълбочина, което ѝ даваше огромно предимство в разиграванията, а всичко това доведе до преднина от 2:0 гейма в полза на нашето момиче.

Последваха нови трудности в подаването на световната номер осем, която се оказа отново изправена пред точка за пробив и пловдивчанката нямаше намерения да я пощади, пласирайки брилянтен минаващ удар от форхенд по правата. Пиронкова нямаше особени проблеми на собствен начален удар, което отново пренесе напрежението върху Сабаленка и тя за пореден път не съумяваше да извлече никакво предимство от сервиса си, докато нашата сънародничка ставаше все по-настъпателна в действията си и не позволи на опонентката си дори да се разпише в хода на сета.

Втората част започна позитивно за фаворитката, ала скоро непредизвиканите грешки се завърнаха и продължиха с пълни сили да тровят нейната игра, а Цвети бе допуснала само три неточности до момента и дочака поредната порция прибързани решения на своята съперничка, за да се откъсне с брейк напред при 2:1. Първата ни ракета продължи да показва вдъхновяващ тенис, достигайки до два поредни геймбола за аванс от 4:2, но в този момент беларускинята превключи на този режим, който я изведе до значителен брой титли през последните 12 месеца.

Сабаленка вече с лекота сменяше посоката на ударите си и отлично разнообразяваше темпото с къси топки, които създаваха проблеми на българката и винаги Арина впоследствие получаваше лесно продължение. Нивото на седмата поставена се покачи до такава степен, че тя спечели 10 поредни точки за край на сета и общият резултат бе изравнен.

Пиронкова откри решителната част с отличен сервис гейм, който приключи с прекрасен печеливш бекхенд. Беларускинята пък стартира с две поредни двойни грешки, само че последваха също толкова асове и паритетът бе възстановен незабавно. Обратният удар на Цвети продължаваше да функционира безотказно в тези минути, което ѝ позволи пак да вземе крехък аванс.

Моментът, изглежда, отново се обърна, тъй като Сабаленка просто не можеше да улучи противниковото поле и сдаде началния си удар с поредната своя двойна грешка. За съжаление, радостта на пловдивчанката не продължи дълго, защото тя инкасира брейк на нула и всичко бе върнато в изходна позиция. 

Световната номер осем обаче упорито продължаваше да напомня с контраста в изявите си на образите от романа "Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд", а това даде на българката нови три възможности за пробив, като тя се възползва веднага от отдалата се възможност и бе само на крачка от победа при 5:2 в нейна полза.

Беларускинята не се предаде и Пиронкова бе заставена да застане на сервис линията в търсене на крайния успех, ала първата ни ракета изглеждаше вече видимо изтощена и нямаше отговор срещу силовите изпълнения на нейната съперничка, която намали пасива си на 4:5. 

Седмата поставена за пореден път се вкара в сериозни проблеми на собствено подаване, но реагира с мълниеносен обратен удар по правата, когато изглеждаше максимално притисната до стената и вече сякаш съпротивителните сили на българката бяха на привършване. Това нямаше никакво значение, защото Цвети показа невероятна борбеност и си осигури поне тайбрек, а неговата поява не закъсня и всичко щеше да се реши от дългия гейм.

Там първоначално родната ни представителка имаше предимство от 2:0 точки, само че резултатът бързо се обърна и смяната дойде при 3:3. Сабаленка изглеждаше далеч по-свежа и наказваше вторите сервиси на Пиронкова постоянно, а това я доведе до два мачбола. Първата ни ракета нямаше намерение да сдава двубоя и се добра на свой ред до точка за спечелване на сблъсъка, но отиграванията ѝ бяха твърде къси и след малко отново беларускинята бе напред при 9:8.

Цвети намери сили да отрази и тази възможност, само че осмата в света получи четвърта възможност и този път я оползотвори, след като заби неспасяем смач в полето на нашето момиче.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Пиронкова остави всичко на корта, но остана на точка от сензацията срещу Сабаленка Калоян Соколов
Теми:  
Арина Сабаленка | бгтенис | маями | Обзори | цветана пиронкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook