Победи, но не убеди: Зверев продължи след 4-часови мъки с перуански "щастлив губещ"

от в 11:59 на 17.01.2023
Калоян Соколов

Александър Зверев призна преди началото на Аустрелиън Оупън, че в момента е далеч от оптималното си равнищв и няма високи очаквания за турнира, което е нормално с оглед на получената зловеща контузия по време на минлогодишния му полуфинал с Рафаел Надал на Ролан Гарос. Тогава доскоршният номер две скъса връзките на своите глезени и отсъстваше до края на 2022-ра, но всичко това е вече зад гърба му и днес той намери начин да преодолее първото си препятствие в Мелбърн.

Саша беше подложен на сериозно изпитание от "щастливия губещ" Хуан Пабло Варияс, само че намери сили да надделее в над четиричасовия маратон на корта - 4:6 6:1 5:7 7:6(3) 6:4. По този начин германецът си гарантира среща с още един състезател извън топ 100 на ранглистата, като това ще бъде един измежду Лоран Локоли и Майкъл Мо.

Срещата започна напълно равностойно, като по никакъв начин не можеше да се отгатне кой от двамата е по-висококласирания играч. Все пак Зверев пръв можеше да осъществи пробив, но липсата на игрова практика даваше своето отражие върху представянето му и бързо нещата се обърнаха, тъй като Варияс печелеше почти всяко едно продължително разигравание и реализира решителен пробив в деветия гейм, с който си гарантира спечелването на откриващата част.

Реакцията на олимпийския шампион от Токио беше мигновена и можехме ясно да видим колко по-сериозно е ускорението от ракетата на германеца. Саша можеше да разчита на множество лесни точки от началния си удар, докато перуанецът трябваше да работи сериозно за всяка една точка в актива си и в крайна сметка спечели само един гейм в хода на втория сет.

Добрите изяви на световния номер 13 продължиха в третата част, където той на два пъти повеждаше с пробив, ала така и не съумяваше да развие преднината си, а "щастливия губещ" използваше всяка една възможност да се закачи в резултата и неизменно възстановяваше паритета в него. Това видимо раздразни сериозно фаворита, който започна да прибързва в опитите си за завършващи удари и логично загуби още веднъж подаването си, което позволи на Варияс да се откъсне напред с 2:1 сета.

Драмата достигна връхната си точка в четвъртия сет, когато сервиращите имаха огромно преимущество и пробивите бяха напълно отсъстващо явление, което доведе до изиграването на тайбрек. Там Зверев първи нанесе своя удар, пласирайки фамозен минаващ удар от форхенд в движение, за да вземе минибрейк аванс и оттам насетне загуби само още една точка, вкарвайки сблъсъка в решителна пета част.

В нея 12-тият поставен рядко изобщо губеше точки на собствен начален удар и се създаваше усещането, че няма как да загуби. Перуанецът обаче също бранеше умело сервиса си и все по-често намираше път към мрежата, където се справяше безупречно. Силите продължиха да са напълно изравнени до 5:4 в полза на бившия полуфиналист, като тогава станахме свидетели на сериозно трепване от страна на аутсайдера и така германецът можеше да отпразнува първата си официална победа, откакто се завърна на корта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Победи, но не убеди: Зверев продължи след 4-часови мъки с перуански "щастлив губещ" Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | Аустрелиън Оупън 2023 | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook