Пореден образцов мач: Буста надви шампиона от Атланта по пътя си към 4-тия кръг на US Open

от в 09:16 на 03.09.2022
Мартин Петков

Пабло Кареньо-Буста неколкократно с изявите си си през годините е показвал, че се чувства отлично на твърдите кортове в Северна Америка, като през този сезон историята се повтори и канадецът завоюва дебютната си "Мастърс 1000" титла при участието си в Монреал. Що се отнася до Откритото първенство на САЩ, то именно оттам датират двата полуфинала в Шлема за световния номер 15, който вече откри кампанията си с победи срещу Доминик Тийм и Александър Бублик, а през днешния ден затвърди добрите впечатления с успех над 20-тия в света Алекс де Минор за три часа на корта - 6:1 6:1 3:6 7:6(5). По този начин Буста се класира за осминафиналите в Ню Йорк и ще срещне олимпийския сребърен медалист Карен Хачанов.

Началото на двубоя се оказа повече от злощастно за австралиеца, който допусна двойна грешка и три непредизвикани, за да предаде откриващото си подаване. Подобно на съперника си испанецът също не разчиташе на най-доброто си сервиране в хода на първата част, но беше колкото безкомпромисен при отразяването на брейкболи, толкова и клиничен пред реализацията им, пробивайки на още два пъти в моментите до края на дебютния сет.

Бронзовият медалист от Токио с тези си действия придоби нужната рутина в мача и освен че продължи умело да пресира световния номер 20, то той намали грешките си, за да вземе аванс от брейк при 4:1 във втората част. Де Минор опита с излизания на мрежата да предотврати доминацията на шампиона от Монреал, но за сметка на това дори отново загуби сервис гейма си, с което изостана с два сета пасив в общия резултат.

В третата част всичко се развиваше по вкуса на Буста, който дори достигна брейкболи във втората ѝ половина, но за първи път от старта на срещата видяхме Де Минор да използва началния си удар по презумпция и оцеля. Именно това вдъхнови австралиеца да потърси атаката в подаването на противника, като положителните резултати от смелото му решение не закъсняха и той осъществи късен пробив, с който намали изоставането си в сблъсъка.

Четвъртият сет стартира с медицински таймаут на световния номер 15, но това по никакъв начин не повлия на случващото се на корта, като дори наблюдавахме сериозна доминация от страна на сервиращите. Неусетно се достигна заключителната фаза на частта, когато Де Минор бе близо до това да се сгромоляса в 12-тия гейм на собствено подаване, но отрази мачбол, предизвиквайки изиграването на тайбрек, където обаче Буста след като изостана на два пъти с минипробив, взе нещата в свои ръце и осъществи своебразен обрат, преди с втория си мачбол, който се превърна в една от точките на турнира до момента, да сложи точка на спора по пътя осминафиналите на US Open.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Пореден образцов мач: Буста надви шампиона от Атланта по пътя си към 4-тия кръг на US Open Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | алекс де минор | пабло кареньо буста

Коментари





Следвайте ни в Facebook