Пресконференцията на Джокович: Научих си урока по трудния начин (видео)

от в 04:06 на 16.07.2018
Георги Христов

След Уимбълдън голямата новина е свързана с Новак Джокович, който по категоричен начин показа желанието си отново да се бори за званието "най-добър тенисист в света". Сърбинът спечели първата си титла за сезона и взе трофей от Големия шлем, след като не го бе правил от 2016 година.

Така Ноле се завърна в топ 10 на световната ранглиста, вече има 13 титли от четворката, изглеждайки мотивиран да продължи в същия дух.

"Не очаквах да бъда в оптимална форма още за Уимбълдън, толкова бързо. Ако ме бяхте попитали затова след "Ролан Гарос", щях да имам сериозни съмнения. В същото време част от мен винаги е била сигурна във възможностите ми да играя отличен тенис и в уменията ми. Винаги, когато участвам в турнир от Големия шлем, аз вярвам че мога да се боря за трофея," сподели Джокович на пресконференцията си.

Преди състезанието трудно можеше да се предвиди, че Новак ще успее да стигне до такъв успех, тъй като последната му титла датираше от преди повече от 12 месеца - в Ийстбърн.

"Имаше много разочароващи моменти, в които се питах дали ще успея да се завърна на нужното ниво. Но цялото това приключение, прави този успех още по-специален. Лесно е да се говори сега и донякъде съм благодарен, че преминах през тези мигове на смесени емоции, сътресения, на съмнение, разочарование и гняв. Обикновени в трудните ситуации успяваш да научиш повече за себе си и получаваш възможност да се издигнеш като феникс, да станеш по-добър," метафорично допълни той.

Бившият №1 загуби в осминафиналите този сезон на любимия си Australian Open, а на Откритото първенство на Франция изненадващо не се справи в четвъртфиналите. "Научих се да бъда по-търпелив. През февруари претърпях операция на лакътя и бях много нетърпелив. Исках да се завърна в игра възможно най-бързо. Да бъда на корта. Не можех да си представя да бъда извън игра още няколко месеца. Ето защо се наложи да науча уроците си по трудния начин."

Джокович определи, че двата най-специални трофея в кариерата му са първия от Шлема и сегашният успех, защото се е случил пред очите на сина му.

"Най-големият тест за мен беше срещу Надал. За да видя дали мога да се справя. Вложих много усилия да спечеля този мач. Знаех колко много ще значи евентуален успех за моята увереност. Направих всичко възможно да се възстановя и днес се справих. Днес усетих, че Кевин е много нервен и прави често грешки. Аз пък бях много солиден и направих два от най-добрите си сетове.

Той загатна и следващата си цел - US Open. "Не мога да предвиждам бъдещето, да гледам твърде напред. Не знам какво ще се случи. Но аз обичам да играя на твърди кортове, а US Open винаги е бил успешен турнир за мен. Ще дам всичко от себе си там."

Джокович говори и за проблемите, с които се е сблъскал. "В кариерата си не бях преодолявал тежка травма. Смених ракетата си. Също така направих някои промени в играта си и ми отне време. Ето защо съм толкова горд с успеха си."

Новак смята да продължи да работи с Мариан Вайда и определи раздялата си с него като "почивка" за двамата, отколкото като дългосрочно прекратяване на сътрудничеството им.

Коя обаче е най-голямата му мотивация? "Присъствието на сина ми на тазгодишния турнир. Представях си този момент. Да го видя на трибуните и да се радва заедно с мен и жена ми на успеха. Досега не го бяхме водили на трибуните на мач. Вече е достатъчно голям, за да стои и да не вдига шум. Може би за половин час или нещо такова. Роджър също е водил своите момчета и момичета. Надявах се и аз да мога да взема Стефан. Този момент няма да го забравя никога."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Пресконференцията на Джокович: Научих си урока по трудния начин (видео) Георги Христов
Теми:  
новак джокович | тенис | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook