При равенство в точките на върха: Джокович или Алкарас ще бъде номер едно в ранглистата?

от в 14:52 на 23.02.2023
Мирела Николова

През миналия сезон все по-често започна да се говори за смяна на поколенията особено след като 19-годишният Карлос Алкарас завоюва първия си трофей от Големия шлем на US Open, благодарение на който се изкачи и до лидерската позиция в световната ранглиста. Испанецът остана на върха в продължение на 20 седмици, преди да бъде изместен от Новак Джокович в края на януари. Битката за първото място в класацията на АТР обаче продължава да бъде много оспорвана, тъй като още през идната седмица младокът има шанс да изравни по точки своя именит колега.

Това е възможно да се случи единствено ако в неделя тийнейджърът триумфира на АТР 500 надпреварата в Рио де Жанейро, като по този начин ще прибави към актива си 500 точки - точно толкова е и настоящата разлика между Алкарас, разполагащ с 6480 точки, и Джокович със своите 6980. Въпреки че е защитаващ титлата си шампион, то при триумф в Бразилия испанецът ще увеличи точковия си актив, тъй като през миналия сезон турнирът се състоя седмица по-рано и завоюваните тогава 500 точки вече бяха приспаднати от сметката му този понеделник. 

Големият въпрос е в случай на равенство в точките, кой от двамата състезатели ще оглави ранглистата при следващото обновяване на класацията. Отговорът е Новак Джокович. Според правилника на АТР предимство получава тенисистът, който е взел участие в по-малко надпревари за последните 52 седмици. В конкретния случай преимуществото е на страната на сърбина, който е бил част от 15 турнира през изминалите 12 месеца, докато Алкарас се е включил в 18 надпревари.

Ако и там имаше паритет, то щяха да се вземат предвид резултатите на двамата претенденти в най-важните турнири, а именно тези от Големия шлем, от сериите Мастърс 1000 и Финалите на АТР. И тук обаче рекордьорът по "мейджър" трофеи надделява, защото за изминалата една година е спечелил повече точки от съперника си в гореспоменатите състезания - 5820, срещу 5090 за Алкарас.

По този начин е напълно сигурно, че идния понеделник Джокович ще започне своята 378 седмица на върха на класацията, с което ще се превърне в едноличен лидер по този показател в историята както на мъжкия, така и на женския тенис, задминавайки Щефи Граф (377).

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
При равенство в точките на върха: Джокович или Алкарас ще бъде номер едно в ранглистата? Мирела Николова
Теми:  
atp | карлос алкарас | любопитно | новак джокович | ранглисти

Коментари





Следвайте ни в Facebook