Приказката за Весели няма край: Взе скалпа и на Шаповалов след 3 драматични тайбрека!

от в 21:03 на 25.02.2022
Мирела Николова

Иржи Весели се превърна в героя на вчерашния ден, след като сътвори голямата сензация на турнира в Дубай, елиминирайки Новак Джокович на четвъртфиналите и сваляйки го от трона на световния номер едно. Днес той затвърди победата си над 20-кратния шампион от Шлема с успех над Денис Шаповалов, постигнат след три драматични тайбрека и краен резултат 6:7(7) 7:6(2) 7:6(3) за 3 часа и 10 минути престой на корта. Така чехът се класира за своя първи финал на АТР 500 надпревара, като в сблъсъка за титлата ще спори със световния №7 Андрей Рубльов.

В началните минути от срещата двамата не успяваха да покажат най-доброто си лице и ставахме свидетели на множество неточности и от двете страни на мрежата, което доведе до размяната на два пробива в откриващите геймове. Впоследствие представянето им от основната линия се стабилизира, което, в комбинация с отличния им начален удар, елиминираше опасността от пробиви и поддържаше равенството в резултата. Така се стигна до тайбрек, който бе не по-малко оспорван, но в ключов момент Шаповалов успя да разгърне потенциала си и да открадне дебютната част.

Събитията във втория сет бяха изцяло доминирани от сервиращите, които бяха близо до съвършенството на начален удар и държаха противника си далеч от възможности за пробив. Паритетът остана непокътнат в хода на цялата част, което наложи изиграването на нов тайбрек. В него обаче сервисът на канадеца претърпя катастрофа и той допусна двойна грешка, която по-късно бе придружена и от непредизвикан пропуск, подпомогнал Весели към изравняване на отделните части.

Началото на решителния сет не се различаваше по нищо от случилото се в предходния, тъй като двамата състезатели отново разчитаха основно на своето подаване, за да поддържат равенството в геймовете, запазило се до 4:4. Тогава Шаповалов демонстрира отлична игра на посрещане и след два страхотни ретура реализира наглед решаващ пробив.

Не на това мнение обаче бе чехът, който се възползва по най-добрия начин от напрежението, сковало ръката на младока и довело до двойна грешка, след която Весели се сдоби с шанс за пробив. Макар Шаповалов да успя да спаси първия брейкбол, то при втория последва изключително продължително разиграване, което завърши с удар в средата на мрежата от страна на четвъртфиналиста на Аустрелиън Оупън - 5:5.

Напълно закономерно този толкова равностоен сблъсък бе решен в тайбрек, където двамата демонстрираха своята класа и влизаха в дълги размени на удари, в които непредизвиканите грешки напълно отсъстваха. В крайна сметка агресивната игра на Весели и честите му излизания към мрежата дадоха резултат и благодарение на това той постигна ранен минибрейк, който съумя да съхрани до самия край, за да отстрани трети пореден поставен на турнира в Дубай.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Приказката за Весели няма край: Взе скалпа и на Шаповалов след 3 драматични тайбрека! Мирела Николова
Теми:  
atp | денис шаповалов | дубай | иржи весели | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook