Прогнози за сезон 2019

от в 04:12 на 26.12.2018
В

Кой ще бъде най-успелият тенисист през предстоящия сезон?


Коледа приключи, а това означава, че сезон 2019  вече е на прага. Той има предпоставки да бъде пълен с обрати. Много млади тенисисти ще утвърдят позициите си в световната ранглиста, някои от тях имат сериозен шанс да пробият в топ 10. И все пак смятаме , че най-големите отличия  ще бъдат спечелени от големите фаворити. А ето и нашата детайлна прогноза за сезон 2019:

Първо нека погледнем към набиращите сила млади таланти. Говорим за поколението на Алекс Де Минор, Стефанос Циципас, Карен Хачанов и т.н. През 2018 младият австралиец Де Минор започна ударно с полуфинал в Бризбейн, както и финал в Сидни, загубен в три оспорвани сета от друг представител на младото поколение – Даниил Медведев. Де Минор достигна и финал във Вашингтон, турнир от сериите ATP 500, където загуби от правещия феноменален прогрес Александър Зверев. Също така той достигна и финал на второто издание на Next Gen ATP Finals, където загуби от талантливия Стефанос Циципас. ,,Демонът“ завърши годината под номер 31 и спечели наградата на ATP - ,,Новодошъл на годината”. От друга страна гръкът успя да спечели титлата в Стокхолм от сериите ATP 250, като стигна и финал на турнира от Мастърс сериите в Торонто. Там неговата "звезда изгря" и той постигна множество изненадващи успехи над действащи тенисисти от топ 10 като Доминик Тийм, Новак Джокович, Александър Зверев и Кевин Андерсън, но силите не му достигнаха за победа над световния номер едно – Рафаел Надал. Поради многобройните си успехи през изминалия сезон Стефанос пък получи друга награда на АТР - ,,Най-подобрен играч за годината“. Карен Хачанов – мощният висок руснак, който почти успя да елиминира Рафаел Надал в трети кръг на ЮС оупън, няма награда от АТР, но пък за сметка на това спечели престижната титла в Париж, която е от сериите Мастърс 1000, надигравайки на финала Новак Джокович. Като цяло се очаква през идния сезон тези толкова талантливи млади играчи да достигнат  много  нови върхове както по турнирите, така и в ранглистата. Очакваме те да пожънат успехи в турнирите от категория 250 и 500, където ще запишат поне по една титла, като някои от тях имат потенциала да достигнат ¼-финали на турнирите от шлема, а защо не и повече. При добро стечение на обстоятелствата, по-лек жребий в турнирите от сериите 1000 и турнирите от Големия Шлем те биха могли и да се промъкнат до финал, а защо не и до титла. Хачанов вече има една голяма титла в колекцията си, а Стефанос беше на един сет и тайбрек разстояние от такава. В такъв случай ако успеят да се опазят от контузии, очакваме тези младоци да бъдат основна заплаха за големите имена през сезон 2019, като никой от тях не бива да бъде подценяван. Все пак заради по-задните си позиции в ранглистата, те често ще попадат на пътя на най-големите фаворити още в началните фази на турнирите. Това ще доведе до зрелищни мачове с много обрати и оспорвани битки. Според нас в края на сезон 2019 поне един от това толкова зрелищно и талантливо поколение ще намери място в топ 10.

Легендарните ветерани: Какво да кажем за тези хора, ако можем да ги наречем такива изобщо. Всичките са вече наглед в края на своите кариери, богати на толкова много успехи, но продължават да жънат триумф след триумф. Всички турнири от Големия Шлем бяха спечелени от членове на така наречената Голяма Тройка (някои я считат и за четворка, но през 2018 Анди Мъри не беше фактор за големите титли), а именно – Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, който направи феноменално завръщане, печелейки двата най-важни турнира от втората половина на сезона. Тези мъже наистина изглеждат вечни, а тяхното царуснец сякаш ще бъда безкрайно и никога няма да свърши. Това за съжаление е невъзможно.
Според нас считаният от много за най-велик тенисист в историята на спорта – Роджър Федерер, ще изпитва още по-големи трудности от изминалия сезон в турнирите от Големия Шлем и Мастърсите. Младите таланти, набиращи все по-висока скорост, ще му бъдат все по-трудни за побеждаване. Все пак предимството на жребия ще помага на швейцареца, както и икономичния му стил на игра, позволил му да съхрани кариерата си на толкова високо ниво след всичките тези години.
За ,,Краля на клея“ Рафаел Надал очакваме той да направи един от сравнително по-слабите си сезони, като изключим сезона на червено. Там въпреки Доминик Тийм, който (почти) винаги много се опира на любимата настилка на Матадора, Рафа пак ще печели повечето турнири. Но извън този отрязък от сезона Надал ще има трудна година  с по-малък набор от трофеи. Фактори за това ще бъдат хроничните контузии на испанеца , както и завръщането на най-трудния му съперник – Новак Джокович.
Кралят на сезона  по наше мнение ще бъде именно сърбинът, ако успее да се опази от травми. Очакваме той да наложи доминацията си още от любимият му Аустрелиън Оупън и  почти никой да не съумее да му се противопостави за важните титли , освен Надал на турнирите на червено. Той ще среща много трудности и съпротива от колегите си, но заради силния си дух, издръжливост и мотивация, както и фактът, че с блестящия си ретур и съвършена защита връща всичко като стена, мястото му на върха след сезона ще му бъде резервирано, като очакваме и да спечели между 2 и 3 шлема. Даже си оставяме вратичка за тази прогноза, защото смятаме, че Ноле ще има и възможността да направи нещо невиждано от времето на Род Лейвър, а именно – Календарен Шлем. Най-голямото препятствие пред сърбина ще бъде Ролан Гарос, където ще трябва да се справи с Надал, но ако някой може да победи Краля на клея не къде да е, ами в кралството му, то това е именно Джокович.
Съдбите на Анди Мъри и Стан Вавринка са изключително неясни. От една страна, и двамата тенисисти са от изключително висока класа и често печелят завързани мачове, но от друга – и двамата вече са на възраст. Местата им в световната ранглиста ще им предоставя сложни жребии и сблъсъци с фаворитите в началните фази на най-големите турнири. Като цяло всичко трябва да се очаква от тях, но смятаме, че през 2019-та те няма да са сериозна заплаха.
Хуан Мартин дел Потро е играч, който през следващия сезон ще има трудно начало  в началните турнири за годината заради неприятната контузия в коляното, която получи в края на миналия сезон. С течение на годината обаче очакваме ДелПо да навлезе в сериозен ритъм, като смятаме, че стабилността му, силният му сервис и поразителният му форхенд ще го поставят в позицията на един от главните претенденти за титлите на Уимбълдън и ЮС Оупън.

Но има един човек, който ще е над повечето тенисисти този сезон, а защо и да не пробие в топ 3 в ранглистата в края на 2019. Говорим именно за Александър Зверев, който за малко не постигна тази цел и през изминалия сезон, спечелвайки финалите на АТР. Германецът също е член на новото поколение, но заслужава самостоятелно място в тази статия заради невероятните си резултати през последните няколко години предвид крехката си възраст. В началото на 2019 заради многото очаквания ще му е трудно да печели с лекота, но с напредването на годината Зверев ще вдигне процента на победи рязко. Определено ще успее да направи по-сериозен пробив в турнирите от Големия Шлем заради усърдната си работа в фитнеса с бившия кондиционен треньор на Мъри - Джес Грийн  която вече започва да дава плодове , които засега се оказват трудни за него, а защо и да не пробва да отмъкне някой от тях. Той ще бъде под прожекторите и ако не прегори като Григор Димитров миналия сезон, ще бъде най-сериозният фактор на пътя на най-големите.
А какво остава за Григор, Давид Гофен, Ник Кирьос, Кеи Нишикори и останалите от това толкова талантливо поколение, борещо се да измести най-големите вече няколко сезона? Специално за нашето момче очакваме той да бъде във възход през този сезон, защото всички знаем как като няма очаквания към него, той показва на какво е способен всъщност. Все пак не очакваме той да се завърне в топ 10 през 2019. Ако случайно Кирьос реши да погледне сериозно на тениса и се опази от контузии, то според нас той може да постигне изключително много. Трудно ще се намерят тенисисти, които да се противопоставят на нестандартния му стил на игра, като ще успее да влезе под кожата на всички, играещи срещу него, а защо не и в топ 10. А останалите от това поколение ще имат моментни проблясъци също, но някак ще останат в подножието на вниманието. Ще печелят турнири, но по-рядко и не от най-високите категории; ще имат своите моменти, някои от тях може и да отмъкнат някой Мастърс, но трудно ще се борят за нещо по-значително заради незалезлите още ветерани, както и напиращите младоци с по-ниска ранглиста. Затова можем да кажем, че те ще трябва да се запазят от контузии и да дочакат своето време, в което да покажат на какво са способни. Но засега главно ще страдат и ще трябва да положат огромни усилия, за да постигнат успехи и да се завърнат или затвърдят своите позиции в топ 10.

Високите бомбардировачи: Те ще са препятствие, често препъващо доста състезатели и понякога ще постигат големи успехи, но трудно ще задържат фронта поне в началото на сезона. Техните шансове ще дойдат на тревата или на бързия хард.

Тенисисти, които също представляват заплаха през новия сезон: Тенисисти като Доминик Тийм и Кевин Андерсън, които направиха изключително силна 2018, имат всичките шансове да повторят успехите си и през следващия сезон.
Тийм, естествено, се очаква да направи поредния силен клей сезон, като вече е абсолютно обективна възможността да спечели Мастърс на червено или дори Ролан Гарос при положение, че там достигна полуфинали през 2016 и 2017, а през изминалата година игра даже и финал. Доминаторът също така подобри и играта си на хард през втората половина на миналия сезон, а това означава, че той става кандидат за спечелване и на най-големите турнири на твърда настилка. Всички помним незабравимия епичен мач между него и Надал на четвъртфиналите на ЮС Оупън, където петият сет се реши в тайбрек.
Андерсън, макар и през 2018 да навърши 32 години, направи най-силния сезон в своята кариера именно през изминалата година. Южноафриканецът постигна най-големия си успех на Уимбълдън, където успя да обърне мача от 0:2 сета срещу Федерер на четвъртфиналите, а на полуфиналите победи гиганта Джон Иснър във втория най-дълъг тенис мач в Откритата ера, завършил с 26:24 гейма в петия сет. Южноафриканецът е пример за това, че никога не е късно човек да израсне и да се подобри. Именно това направи той през последните няколко сезона, като от ,,сървбот“ Кевин се превърна и в стабилен бейзлайнър със значително подобрена психика.

Играчи, които могат да направят голям пробив през сезона: Николоз Басилашвили, Кайл Едмънд, Диего Шварцман, Денис Шаповалов са едни от тенисистите, способни да объркат сметките на фаворитите в големите турнири, както и да прогресират още повече в ранкинга.

Прогноза за нареждането на топ 10 в края на сезон 2019:
1. Новак Джокович
2. Рафаел Надал
3. Александър Зверев
4. Хуан Мартин дел Потро
5. Роджър Федерер
6. Доминик Тийм
7. Карен Хачанов
8. Стефанос Циципас
9. Кевин Андерсън
10. Борна Чорич


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Прогнози за сезон 2019 В
Теми:  
алекс де минор | александър зверев | Анализи | анди мъри | борна чорич | Григро Димитров | давид гофен | даниил медведев | карен хачанов | Кеи Нишикори | Ник Кирьос | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер | Сезон 2019 | Стан Вавринка | стефанос циципас | хуан мартин дел потро

Коментари





Следвайте ни в Facebook