Радослав Лукаев: Драгомир Драганов показва желание да се развива

от в 13:02 на 26.06.2018
Мария Петрова

Под ръководството на Радослав Лукаев - Драгомир Драганов спечели титлата на Държавното лично първенство до 14-годишна възраст. Лукаев е бивш професионален тенисист, оставил осезаема следа в българския спорт. През 2000 година той достигна полуфинал на Уимбълдън при юношите до 18 години, като същата година завършва на 11-о място в ранглистата за възрастта. Европейски шампион и вицешампион до 14 и до 16 г. заедно с Тодор Енев. През 2002 г. губи в третия кръг на квалификациите на Уимбълдън при мъжете. Същата година става първият българин, който успешно преодолява квалификациите на US Open, когато треньор му е Стефан Цветков. Шест години играе за Купа „Дейвис“ като първа ракета за България. В кариерата си на състезател има победи над играчи като Марин Чилич, Юрген Мелцер, Петър Лучак, Томас Кетола, Виктор Ханеску, Бруно Соарес и други.
В момента е треньор в бургаския клуб „Авеню“. Бил е наставник на Сесил Каратанчева, Изабелла Шиникова, Антъни Генов. През юли Радослав ще води националите до 14 години на Европейската лятна купа в Бургас.

- Честита титла на Драгомир от Държавното първенство до 14 години. Как бихте оценили цялостното му представяне на турнира? Кои моменти бяха най-трудни?
- Здравейте. Благодаря, но заслугата си е изцяло на Драго, защото това му беше четвъртата поредна седмица от турнири, след като имаше три турнира преди това от програмата на 3T. Драго не игра най-добрия си тенис на този турнир. Той би всички повече с характер и воля за победа отколкото да е имало тенис. Не бях доволен от поведението му на финала, защото се виждаше, че има натрупана умора и той не знаеше как да се съхрани.

- Откога работите с Драгомир Драганов?
- С Драго работя само от няколко месеца и за времето, което сме изкарали заедно, мога да кажа, че показва желание да се развива, но като всяко малко дете не знае как да контролира емоцията си.

- Драганов е част от националния отбор по програмата 3Т. Колко е полезен такъв проект за младите състезатели?
- 3Т програмата е много полезна за младите до една определена възраст. Според мен е по важно децата да получат тази подкрепа от федерацията и спонсорите в една ключова възраст, когато по-добрите имат възможност да пътуват с треньорите си, защото колкото по-голям ставаш, толкова разходите стават по-големи и по-трудно родителите издържат финансово. Така че в един момент трябва да се помисли и за по-големите, които се отличават с успехите си.

- Освен с Драганов, с кои деца работите и кои от тях бихте отличили?
- Работя с Динко Динев, Веселин Киселков и Артъом Бек. Водя и група от по-малки състезатели.

- Бяхте избран за капитан на националния отбор до 14 години за Европейската лятна купа в Бургас. Как виждате шансовете на нашите момчета?
- Отборът е добър. От мен зависи да ги подготвя, а от тях да дадат всичко от себе си, за да представят добре България. Ще участват най добрите състезатели от цял свят, които ще представят държавите си. Радвам се, че аз ще бъда капитан, и то в Бургас, където съм израснал. Надявам се да се представим добре.

- Какво бихте си пожелали в професионален план?
- Бих пожелал на себе си и децата ни здраве, защото в нашия спорт това е най-важното. Желая успех на всички колеги и деца.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Радослав Лукаев: Драгомир Драганов показва желание да се развива Мария Петрова
Теми:  
драгомир драганов | радослав лукаев

Коментари





Следвайте ни в Facebook