Ранглисти: Томова продължава да прогресира в топ 100, Кузманов също с нов личен връх

от в 05:39 на 29.08.2022
Мартин Петков

Началото на новата работна седмица е вече тук, като с това настава време и за обновяването на световната ранглиста, която днес отново се оказа благосклонна към част от родните представители и нови лични върхове за класациите на АТР и WTA не липсват. Също така в хода на отминалата седмица се изиграха и квалификациите на US Open, където в опит да достигнат същинската част на надпреварата се включиха трима български състезатели.

Димитър Кузманов беше единственият ни участник в пресявките при мъжете и осъществи два знаменита обрата на корта в Ню Йорк, като впоследствие се оказа само на крачка от дебют в основната схема на турнир от Големия шлем, но американецът Брандън Холт съкруши надеждите на втората ни ракета и го надви в три сета във финалния кръг на квалификациите. Мико все пак в знак на утешителна награда може да се поздрави с факта, че за четвърто последователно обновяване на световната ранглиста бележи рекордно класиране и изчаквайки се посредством три места нагоре в подреждането, то пловдивчанинът ще заема върховата си позиция на №159.

В състезанието при дамите България бе представена от първата и втората ни ракета в лицето на наскоро дебютиралата в световния топ 100 Виктория Томова и намиращата се в близост до първите 200 Изабелла Шиникова. Вики, която неизменно намираше място в основната схема на последните четири ,,мейджър" турнира, този път нямаше същия успех и подобно на Кузманов инкасира злощастно поражение във финалния кръг на пресявките, докато Белла отпадна още на старта. Първата ни ракета обаче последва примера на Мико и в подреждането за класацията на WTA, като сходно на него за четвърта поредна седмица подобрява върховото си постижение и вече е със статута на 94-та ракета на света.

Сред останалите ни родни представители на пиадестала излиза 18-годишната Лия Каратанчева, която постепенно крачи напред в световната ранглиста и днес полита с цели 47 места нагоре, добавяйки точките си от надпреварата във Върначка Баня, като ознаменува силните си игри с нов рекорден ранкинг и вече заема позицията на №667. На национално ниво размествания липсват, поради което Адриан Андреев остава със статута на трета ракета при мъжете, докато в женската класация на почетната стълбичка мястото си запазва Гергана Тополова.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ранглисти: Томова продължава да прогресира в топ 100, Кузманов също с нов личен връх Мартин Петков
Теми:  
бг тенис | виктория томова | димитър кузманов | лия каратанчева | ранглисти

Коментари





Следвайте ни в Facebook