Разочарование за Руне в Монпелие: Световният №51 го сломи в решителен тайбрек и е финалист

от в 20:39 на 11.02.2023
Мартин Петков

Холгер Руне още от пробива си на Чалънджър сцената загатна, че се чувства отлично, когато става дума за игра в зала, като впоследствие това твърдение беше повече от доказано от страна на 19-годишния датчанин, който триумфира с титлата на Мастърса в Париж в края на 2022-ра. Отличните изяви на закрито за тийнейджъра намериха своето продължение и през новия сезон, след като в хода на настоящата седмица световният номер 9 вече постигна две победи и намери място във фазата на полуфиналите на надпреварата в Монпелие.

Препятствието пред топ поставения в схемата за място на финала не беше никак леко, след като той трябваше да срещне Максим Креси, който все още нямаше загубен сет, в повторение на двубоя им от тазгодишния Аустрелиън Оупън, когато шампионът от зала "Берси" надделя в три части. Днешният им сблъсък пък представляваше изключително равностойна битка, продължила 2 часа и 37 минути, в която подкрепата на публиката и по-здравите нерви на американеца се оказа ключови и той триумфира сензационно над по-младия си колега - 7:5 6:7(3) 7:6(4). По този начин световният номер 51 се класира за финала в състезанието, където по пътя към втора АТР титла в кариерата си ще трябва да се изправи срещу Яник Синер.

Началото на двубоя беше дадено със сервиса от страна на по-нискоранкирания състезател, като още в дебютните мигове от сблъсъка топ поставеният беше изправен пред трудности, но остана хладнокръвен, за да отрази брейкбол. Оттам насетне срещата навлезе в очакваното си русло, като подаващите бяха безкомпромисни в моментите си на начален удар и както по всичко личеше, че ни предстои да наблюдаваме тайбрек, то поредица от неточности и грешни решения на датчанина в заключителния 12-и гейм означаваше не просто пробив в актива на Креси, а триумф в откриващия сет.

За сметка на това пък във втората част сервиращите нито за секунда не поставиха своята доминация под въпрос, като без да станем свидетели на нито един брейкбол, то тайбрекът беше логичният изход от ситуацията. В него световният номер 9, който в хода на седмицата вече беше замесен на три пъти в дълъг гейм, печелейки всеки от тях, пое инициативата от първата точка, като не я изпусна до последната и по този начин възстанови равенството в отделните сетове, с което изпрати двубоя в решителната му фаза.

Заключителният трети сет по никакъв начин не се различаваше с това, което ни предложиха двамата състезатели във втория и след като отново нямаше нито един брейкбол, то напълно закономерно сблъсъкът трябваше да бъде решен в тайбрек. В него тийнейджърът чувстваше огромно напрежение върху себе си, причина за което бяха и честите възгласи от публиката в подкрепа на неговия противник, като допусна да изгуби пръв сервиса си и американецът разполагаше с аванс от 4:2 при смяната на полетата. Впоследствие Креси продължи да сервира на все така безупречно равнище, като с минаващ удар от бекхенд си осигури три поредни мачбола, от които материализира втория и вдигна публиката в Монпелие на крака, подпечатвайки победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Разочарование за Руне в Монпелие: Световният №51 го сломи в решителен тайбрек и е финалист Мартин Петков
Теми:  
atp | максим креси | Монпелие | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook