Ренесансът на Григор Димитров в Индиън Уелс: Причини и перспективи

от в 11:25 на 24.03.2022
Калоян Соколов

Успехите не идват с магическа пръчка и би било крайно неуместно да твърдим, че Григор Димитров е претърпял някаква огромна метаморфоза през последните две седмици, за да го видим отново на победния път. Всички помним какво представляваше играта на българина във втория кръг на турнира в Акапулко, когато допусна трисетово поражение от "щастливия губещ" Стефан Козлов и изнесе един от най-слабите си мачове в своята кариера.

Българинът не можа да преодолее опонент, който едва се движеше по корта и сервираше със скорост, чиито параметри биха били обидни дори за юношески състезател. Имаше обаче един много ключов фактор за това необяснимо поражение, а именно липсата на увереност. Григор беше загубил три от последните си четири срещи и просто нямаше доверие на нито един от ударите си, опитвайки се повече да не загуби срещата, отколкото да я спечели.

Димитров разчиташе почти изцяло на сечени бекхенди, използваше сервиса като средство за вкарване на топката в игра и беше напълно лишен от основното си оръжие, тъй като се задоволяваше да насочва форхендите си с прилична дълбочина в центъра на корта. Така той не поставяше опонентите си под никакво напрежение и Козлов можеше да бъде конкурентноспособен дори на куц крак, имайки предвид нулевата вариативност в действията на нашия сънародник.

Всичко това ни накара да не възлагаме големи очаквания към игрите на първата ни ракета в Индиън Уелс, само че той отново прояви своята непредвидимост и показа, че никога не бива да бъде подценяван. Световният номер 29 винаги е имал свойството да излиза от най-големите дупки по повече от впечатляващ начин и този път отново не изневери на себе си. При Гришо рядко има плавен преход обратно към пиковата форма, като се създава усещането, че той просто натиска един скрит вътре в себе си бутон, а оттам насетне всички процеси заработват на максимални обороти.

Хасковлията имаше добрата възможност да открие кампанията си с мач срещу опонент, който имаше сходни на неговите проблеми с увереността и точно победата над Томпсън беше движещата сила за Григор и му даде нужните сили към похода му до четвъртфиналите. Смятам, че родният ни представител имаше нужда точно от сблъсъци със състезатели от типа на Александър и Бублик и Джон Иснър, тъй като там не получаваш време за излишни мисли и действаш чисто инстинктивно, а най-добрият ни тенисист е еталон във въпросното отношение.

Последвалите успехи пък помогнаха на Димитров да премахне излишния товар от раменете си и отново да започне да се наслаждава на тениса си. Вече виждахме как българинът влага определена идея във всяко едно свое отиграване и се опитва да владее инициативата. Точно креативността е отличителната черта на нашия сънародник спрямо останалите му конкуренти и нейното завръщане донесе липсващото парче в мозайката, за да може отново да виждаме познатото равнище от страна на Гришо.

Да, истина е, че Андрей Рубльов се оказа твърде висока летва за Григор на този етап, но ставаше дума за състезател с 12 поредни победи, който в първия сет за пръв път от много време насам прояви сериозни признаци на нервност и определено не се чувстваше особено сигурен в себе си на корта. Грешката на 29-ия в света се криеше в желанието му да се надиграва в темпови размени от дъното на корта, където се видя по-голямата мощ и устойчивост на руснака.

Важното обаче е възвърналата се правилна нагласа и настройка за игра, която може да изведе Димитров до победа над голямата част от останалите играчи, вземайки предвид безспорните му качества. Хубавата новина е, че състезанието в Маями започва почти веднага и българинът няма да загуби нито частица от натрупания игрови ритъм и положителна инерция.

Андре Агаси е казал, че това, което прави дадено постижение специално, е не само това, което трябва да спечелиш, а това, което чувстваш, че губиш и първата ни ракета изглежда напълно целеустремен в опита си да не загуби позициите си в елита на спорта. Маями се оказа щастливото място за най-добрия ни тенисист пред точно 10 сезона, когато едва 20-годишен надви световния номер 7 Томаш Бердих и се класира за дебютен осминафинал от сериите "Мастърс", а сега изглежда правилния момент зрялата версия на хасковлията да затвори кръга от поредни неубедителни участия на този турнир и този път да направи силен рейд във Флорида.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ренесансът на Григор Димитров в Индиън Уелс: Причини и перспективи Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | бгтенис | григор димитров | индиън уелс | истории и анализи | маями

Коментари





Следвайте ни в Facebook