Рубльов надви Зверев за пръв път в кариерата си и е на победа от защита на трофея си в Дубай!

от в 17:14 на 03.03.2023
Мартин Петков

Андрей Рубльов имаше оптимистичен старт на новия сезон, след като достигна четвъртфиналната фаза на Откритото първенство на Австралия, където обаче беше спрян в последователни сетове от бъдещия шампион Новак Джокович. Впоследствие руснакът видимо не успя да намери себе си през миналия месец и допусна разочароващи поражения още в първите кръгове на турнирите в Ротердам и Доха, преди да се отправи към АТР 500 надпреварата в Дубай, имайки наглед непосилната задача да брани трофея си отпреди година.

Световният номер 6 потегли с рутинен успех на старта над Филип Крайнович, ала още в осминафиналите беше напът да оваканти титлата си, но демонстрира впечатляващи воля и характер, за да спаси пет поредни мачбола срещу Алехандро Давидович Фокина, когото обърна, за да продължи напред към защита на отличието си. Вдъхновен от успеха си над испанеца, Рубльов надигра безапелационно Ботик ван де Зандсхулп и си осигури сблъсък в полуфиналната фаза с олимпийския златен медалист Александър Зверев, срещу когото до момента нямаше спечелен сет във всичките им досегашни пет схватки, но днес съумя да пренапише историята на съперничеството им и триумфира с победата, дошла за час и 58 минути на корта - 6:3 7:6(9). По този начин московчанинът вече се намира на финалното стъпало по пътя към защита на титлата си и в опит да дублира трофея си ще срещне един измежду Новак Джокович и Даниил Медведев.

Вълнуващите моменти завладяха случващото се на корта още от дебютните минути в двубоя, след като началният гейм на германеца ни предложи сериозна битка, в която Саша на практика се самоуби с две двойни грешки и предаде подаването си. Скоропостижно обаче Зверев се отърси от колебанията в играта си и ни предостави пълния блясък на репертоара си, пласирайки дълбоко в близост до линиите своите удари, при което излизаше на мрежата, за да завърши комбинациите си и светкавично навакса пасива си в резултата.

Именно това наглед позволи на световния номер 16 своеобразно да отстъпи от педала на газта, като той се оказа прекалено скован при последвалото си подаване и Рубльов засвидетелства безспорната класа на вездесъщия си форхенд, изпращайки същинска канонада от печеливши отигравания по посока съперниковата половина, с което реализира рибрейк. Оттам насетне руснакът пое изцяло контрол върху събитията на корта и освен че беше безгрешен на сервис, то той за пореден път впечатли с действията си на ретур, като заби поредния си уинър със своя дланов удар, за да пробие отново, като за първи път в кариерата си спечели сет срещу олимпийския шампион.

С настъпването на втората част пък сервиращите съумяха да наложат волята си във всяко едно отношение, като още с изпълнението на начален удар до голяма степен биваше предрешен крайния изход на разиграването. В това русло скоростно бяхме отведени до заключителните мигове в сета, когато в последния 12-и гейм Зверев поведе с 40:15, но допусна три поредни грешки, довели до мачбол за световния номер 6, който обаче Саша заличи със серия от неспасяеми сервиси и предизвика изиграването на тайбрек.

В него пръв минипробив инкасира германеца, след като зрител от трибуните се провикна, че топката е в аут, при което това недоразумение накара олимпийският шампион да спре да играе преждевременно и загуби точката си. Последва известна пауза, която нагледно изнерви Рубльов и той направи двойна грешка, но светкавично успя да се реабилитира с бомбен форхенд и разполагаше с аванс от 4:2 пункта при първата смяна на полетата. Впоследствие станахме свидетели на купища обрати и шансове пред всяка от двете страни на мрежата да бъде сложена точка на спора в дългия гейм, но в крайна сметка Рубльов спаси сетбол и оползотвори шестата си възможност да узакони триумфа си с великолепен минаващ удар.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Рубльов надви Зверев за пръв път в кариерата си и е на победа от защита на трофея си в Дубай! Мартин Петков
Теми:  
atp | александър зверев | андрей рубльов | дубай

Коментари





Следвайте ни в Facebook