Руне разгроми бивш шампион в Хале и прескочи първата седмица на АО без загубен сет!

от в 07:38 на 21.01.2023
Мартин Петков

Холгер Руне през миналия сезон се превърна в поредният голям талант на световния тенис, който изпревари времето си и още едва 19-годишен по примера на своя връстник Карлос Алкарас проби в световния топ 10, след като триумфира с дебютната си Мастърс 1000 титла, поваляйки Новак Джокович на финала в зала "Берси" в Париж. Същевременно датчанинът успя да привлече в щаба си и една от най-реномираните "клечки" в света на тениса - Патрик Муратоглу, който прекара последните 10 години от кариерата си в ложата на Серина Уилямс и има основно значение за последните 10 от общо всичките 23 титли от Големия шлем на вече окачила ракетата на стената легендарна американка.

Тийнейджърът именно под ръководната ръка на френския специалист съумя да израсне в последните месеци на старата година, като освен в Париж още триумфира и в Стокхолм, като очакванията към него в Австралия далеч не бяха малки. Руне стартира сезона си в Аделаида с поражение още на старта, но оттогава насам е непоклатим на корта и през днешния ден в Мелбърн записа победа над Уго Юмбер в третия кръг на състезанието за малки над два часа игра - 6:4 6:2 7:6(5). С този си успех световният номер 9, който все още не е загубил сет по време на тазгодишния Аустрелиън Оупън, се класира за осминафиналите и в наелектризиращ сблъсък на силовия тенис ще срещне Андрей Рубльов.

Скандинавецът потегли до известна степен лекомислено в двубоя, като изпита трудности в минутите, докато настрои мерника си, бивайки изправен дори пред брейкбол, но впоследствие освен че предотврати опасността, то той съумя да разчете по отличен начин тактиката на левичаря и се откъсна напред в резултата с пробив. Постепенно с течение на времето тийнейджърът разви предимството си, като го дублира, и макар да допусна редуциране на аванса си след рибрейк от страна на световния номер 106, то откриващият сет беше прибавен на сметката на по-високоранкирания състезател.

Със старта на втората част Руне вдигна значително оборотите, при което французинът просто нямаше отговор срещу комбинациите на по-младия си колега и изражението на резултата беше красноречиво - преднина от два пробива за световния номер 9. Оттам насетне финалистът от София Оупън се фокусира над началния си удар, който функционираше безупречно и го изведе до удвояване на статуквото му в отделните сетове.

В началото на третата част фаворитът трябваше да преодолее известен спад в равнището си, който се дължеше на липсата му на първи сервис в дебютния гейм, но в тези минути останалите оръжия в арсенала на възпитаника на Патрик Муратоглу бяха на нужното ниво и той отрази брейкбол, който беше последван от пълна доминация на подаващите и в крайна сметка закономерен тайбрек. В него Юмбер през цялото време имаше инициативата да е в печелившата позиция на корта, като на два пъти водеше и с минипробив, ала в заключителните мигове Руне обърна резултата в своя полза при 6:5 точки и след непредизвикана неточност от ракетата на левичаря подпечата мястото си на осминафиналите в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Руне разгроми бивш шампион в Хале и прескочи първата седмица на АО без загубен сет! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | уго юмбер | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook