С поглед към ATP Cup: Да си припомним шеметния дебют на Григор за националния отбор

от в 16:52 на 06.12.2021
Калоян Соколов

По-малко от 24 часа ни делят от жребия за третото издание на ATP Cup, а българският отбор е под номер три в списъка на резервите за състезанието. Очакванията са обаче нашите национали да се придвижат напред в подреждането и дори да намерят място в същинската надпревара, като се имат предвид травмите на някои от топ играчите и строгите правила на австралийските власти за допускане в страната.

Димитров пък вече изрази желание отново да поведе нашия национален отбор в турнира, както го стори преди близо вече две години. Тогава сънародниците ни се представиха фантастично, завършвайки с актив от две победи в общо трите си двубоя, но едно място ги раздели от класиране към четвъртфиналната фаза.

Това беше и първото участие на Гришо за представителния ни тим от близо четири сезона насам, когато изведе страната ни до безкомпромисен триумф над Люксембург. В миналото обаче неведнъж хасковлията е бил с водеща заслуга за успехите на родината ни в Купа "Дейвис", а нека сега с вас да се върнем към самия дебют на най-успешния българския играч в отборното съревнование.

Тогава България се намира в трета група на Евро-Африканската зона и се превръща в домакин на битките за изкачване в горната дивизия. В тях се включват още пет тима, а отборите трябва да изиграят по една среща с всеки от останалите съперници, за да определят шампиона. Събитието се провежда между 8 и 12 април през 2008-а година, а по това време Григор Димитров е на едва 16-годишна възраст.

Капитанът Огнян Илиев обаче изобщо няма колебания в това да изпрати повиквателна на Григор, тъй като той вече се е утвърдил сред най-талантливите юноши в световен мащаб и може да се похвали с титлата от Европейското първенство в Москва и достигането до финала на Ориндж Боул. Селекцията ни по това време се допълва от Тихомир Грозданов, Симеон Иванов и Тодор Енев, който е в ролята на топ ранкирания български тенисист.

Дебютът на Димитров се случва в сблъсъка срещу Черна Горна, а негов опонент се явява Даниел Данилович. Нашето момче не показва никакво притеснение и постига успех с комфортното 7:5 6:4. Оттам насетне Димитров постигна още четири двусетови победи над представители на Кот д'Ивоар, Мадагаскар, Турция и Зимбабве.

Тийнейджърът също така сформира абсолютно непобедим тандем с помощта на Енев и нашите национали завършват турнира с 14 спечелени двубоя срещу само една загуба. Така България завършва с лекота на върха в класирането и заслужено се изкачва във втора група на Евро-Африканската зона. По всичко се вижда още тогава, че Григор Димитров е новата звезда в нашия национален отбор и младокът напълно оправдава очакванията, след като постига серия от цели две поредни спечелени мачове на сингъл, която бива спряна от словенеца Блаж Кавчич чак през лятото на 2010-а.

Въпросните изяви на Григор му повлияват отлично и в индивидуалните състезания, защото Григор прогресира с над 500 места в световната ранглиста и завършва годината под номер 493, а също така печели две титли от Големия шлем при юношите и се превръща в първа ракета на света до 18 години.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
С поглед към ATP Cup: Да си припомним шеметния дебют на Григор за националния отбор Калоян Соколов
Теми:  
atp | atp cup | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | купа дейвис

Коментари





Следвайте ни в Facebook