С поглед към клей сезона за Григор: На кои турнири ще участва и колко точки ще защитава?

от в 15:25 на 08.04.2023
Мирела Николова

Клеят никога не е бил сред любимите настилки на Григор Димитров, но през миналата година родният ни представител съумя да се представи на високо ниво в турнирите на червено, което включваше и достигане до топ 4 на Мастърса в Монте Карло. Добрите резултати през миналия сезон обаче правят по-трудна задачата му през идните два месеца, тъй като най-добрият български тенисист ще трябва да защитава общо 630 точки. 

Сънародникът ни ще открие сезона си на клей с участие на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Монте Карло (9-16 април), където постигна най-добрия си резултат за 2022-ра, а именно участие в полуфиналната фаза. Там първата ни ракета записа последователни победи над Николоз Басилашвили, Душан Лайович, Каспър Рууд и Хуберт Хуркач, преди да отстъпи на Алехандро Давидович Фокина в спора за място на финала. Така Димитров има за защитаване 360 точки в Княжеството, а в случай че не успее да стори това, е възможно да напусне топ 30 след края на надпреварата.

Следващите турнири в календара на хасковлията са АТР 500 Барселона (17-23 април), Мастърсите в Мадрид (24 април - 7 май) и Рим (8-21 май). Любопитното е, че през миналия сезон нашият сънародник допусна поражение от Стефанос Циципас във всяка от тези надпревари, след като достигна до осминафиналите на двете състезания в Испания и до третия етап в италианската столица, поради което има да брани общо 180 точки.

По традиция финалът на клей сезона ще бъде поставен на Откритото първенство на Франция, където най-добрият ни тенисист ще защитава 90 точки от миналогодишното си достигане до трети кръг. Тогава българинът надделя безпроблемно над Маркос Гирон и Борна Чорич, но бе елиминиран от тогавашния №16 в света Диего Шварцман, оставайки на крачка от класиране за осминафиналите, което е и неговото най-добро постижение в Париж.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
С поглед към клей сезона за Григор: На кои турнири ще участва и колко точки ще защитава? Мирела Николова
Теми:  
atp | барселона | бгтенис | григор димитров | любопитно | мадрид | монте карло | рим | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook