Сакари продължава уверено към 1/2-финалите; Контавейт изравни постижение на Енен

от в 21:50 на 11.02.2022
Владислав Риждов

Тазседмичният турнир от календара на WTA, който се провежда в руския град Санкт Петербург, навлезе в решителната си фаза. През днешния ден се изиграха всички срещи от четвъртфиналите, като станаха ясни всички състезателки, които продължават към финалната четворка. Топ поставената Мария Сакари бе затруднена в първия сет от Елизе Мертенс, но след това се справи категорично с белгийката, надигравайки я с 7:6(7) 6:2.

И двете излъчваха несигурност от линията за начален удар в началото, което бе в основата три от първите пет гейма да се решат след пробиви. Мертенс, която на два пъти си осигуряваше аванс, поведе с 4:2 и изглеждаше в по-добра позиция да открие сметката си в общия резултат. Сакари обаче се пребори за равенството, както стори и по-рано в сета, изравнявайки за 4:4. Само че гъркинята не можа да задържи импулса в играта си и предаде сервиса си за 6:5, което даде отлична възможност на Мертенс да сложи точка на сета. Световната номер 26 моментално върна жеста на опонентката си и така се стигна до тайбрек. В него интригата се запази жива до последната точка. Мертенс първа си осигури две точки за сета след няколко оспорвани разигравания, но не успя да ги материализира и в крайна сметка частта отиде в полза на първата в схемата.

През вторият сет разликата в класите бе далеч по-видима. По-инициятивната от двете, Сакари, дръпна уверено в резултата с 4:0, след като бе пречупила на два пъти подаването на Мертенс. До края тя не изпита затруднения при запазването на водачеството си и даде само два гейма на белгийката, преди да поеме към 1/2-финалите. 

Впечатляващата форма на Анет Контавейт в зала продължава с пълна сила. Днес естонката записа 18-ти пореден успех, който я изпрати към полуфиналите в руския град. Контавейт сломи съпротивата на Белинда Бенчич с 7:6(7) 6:2, а с победата си изравни постижение на Жустин Енен от 2010-та за последователни победи в зала.

В дадени моменти от първата част и двете притежаваха инициативата, но изпитваха колебания при това да я задържат за по-дълго. Първо Контавейт потегли уверено с 3:0, но Бенчич отговори подобаващо, спечелвайки следващите пет гейма, за да се доближи на четири точки от успех в частта. Проблемите при швейцарката обаче отново се проявиха, когато сервираше за сета, и така последва тайбрек. В него златната медалистка от Токио поведе с 6:4, но отново бе разочарована от съперничката си, която на своя страна отмъкна откриващия сет.

Контавейт запази самочувствието в представянето си и във втората част. В нея поставената под №2 в схемата бе дори още по-категоричн и не остави никакви шансове на Бенчич, давайки й едва два гейма, преди да финализира победата си.

Към двете топ поставени състезателки се присъединиха и Ирина-Камелия Бегу и Йелена Остапенко. Румънката се справи рутинно с чехкинята Тереза Мартинцова, докато бившата шампионка от Шлема трябваше да премине през трисетова битка срещу Аляксандра Саснович, за да си гарантира място сред последните четири.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сакари продължава уверено към 1/2-финалите; Контавейт изравни постижение на Енен Владислав Риждов
Теми:  
wta | анет контавейт | ирина камелия бегу | йелена остапенко | мария сакари | Обзори | санкт петербург | тенис турнир в санкт петербург

Коментари





Следвайте ни в Facebook