Сампрас: Бях непобедим на трева в най-добрите си години; щях да спра и Федерер

от в 15:25 на 16.10.2022
Калоян Соколов

Само преди няколко седмици феновете на тениса трябваше да се разделят с една от иконите в историята на спорта, а именно Роджър Федерер. Легендарният швейцарец остави множество рекорди след себе си, като едно от най-впечатляващите му постижения са осемте спечелени трофея на Уимбълдън, които в очите на мнозина го правят най-великия тенисист на тревни кортове някога.

Тази теза обаче може да бъде сериозно оспорена от Пийт Сампрас, който има само с една завоювана титла по-малко на най-старата тенис надпреварата и бива победен само веднъж на свещената трева между 1993-та и 2000-та година. Впоследствие обаче американецът допуска неочаквано поражение на любимото си състезание, което идва от Федерер през 2001-ва, когато Маестрото е само на 19 години и така защитаващият шампион напуска неочаквано турнира и никога повече не съумява да го спечели.

Все пак 14-кратният шампион от Големия шлем е на мнение, че дори швейцарецът не би могъл да му се опре в мач на трева, когато самият Сампрас е бил на върха в своята кариера, а ето какви бяха размислите по темата на някогашния водач в световната ранглиста:

"Роджър е играл с тенисисти, които притежават дори по-мощен от моя сервис, но не мисля, че те го плашеха с нещо. Почти никой не е упражнявал константно прийома сервис-воле срещу него и той се чувстваше комфортно, защото не беше поставян под нужния натиск. Смятам, че моят стил на игра щеше да го накара да се почувства некомфортно. Щях да излизам към мрежата, абстрахирайки се дали става въпрос за първи или втори сервис.

Непрекъснато бих търсил възможност да атакувам неговия бекхенд и той ще трябва да бъде максимално прецизен при ретурите си и опитите си да ме размине, за да има шанс да остане в точката. През 90-те години се чувствах абсолютно непобедим на трева. Дали вярвам, че съм можел да победя Федерер в пиковата си форма на Уимбълдън? Определено, да. - категоричен е най-великият играч до появата на Голямата тройка.

Източник: Firstsportz

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сампрас: Бях непобедим на трева в най-добрите си години; щях да спра и Федерер Калоян Соколов
Теми:  
atp | интервюта | любопитно | пийт сампрас | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook