Сензацията бе близо: Джокович загуби сет срещу световния №130, но оцеля при завръщането си

от в 17:10 на 28.02.2023
Мирела Николова

Новак Джокович имаше възможно най-добрия старт на тазгодишния тенис сезон, след като завоюва титлата в Аделаида през първата седмица от 2023-та, а впоследствие триумфира и с 22-рия си трофей от Шлема на Аустрелиън Оупън, с което изравни Рафаел Надал на върха по този показател. Белградчанинът не бе излизал на корта от финала в Мелбърн, което би могло да обясни неубедителното му представяне днес в първия му двубой на АТР 500 турнира в Дубай.

На старта световният №1 имаше наглед непретенциозната задача да се справи със съпротивата на световния №130 Томаш Махач, който трябваше да премине през квалификациите, за да се класира за основната схема. Въпреки значително по-ниската си позиция в ранглистата чехът успя да окаже сериозна съпротива на именития си опонент, но това далеч не се оказа достатъчно, за да поднесе сензацията. 

В решителните моменти от финалния сет Джокович демонстрира своята класа и осъществи пробив в последния възможен момент, за да се поздрави с крайния успех - 6:4 3:6 7:6(1). Така той си подпечата билета за втория етап на състезанието, където го очаква сблъсък с Талон Грийкспор.

Топ поставеният стартира на познатите си обороти и още от първите минути от срещата печелившите удари от неговата ракета валяха един след друг. Фаворитът намираше изключително чисто топката и разпределяше ударите си с максимална прецизност, като по този начин успя да пречупи защитата на Махач и достигна до осъществяване на пробив за 3:1.

Последва слаб сервис гейм за Ноле, който допусна серия от непредизвикани грешки и предаде подаването си, но съвсем скоро отново засвидетелства пословичните си качества при посрещане и реализира трети пореден брейк, който бе и решаващият за изхода на откриващия сет.

Противно на очакванията, в началото на втората част станахме свидетели на рязък спад в нивото на Джокович, довел до напълно различен развой на събитията. Броят на непредизвиканите неточности в сметката на сърбина растеше непрекъснато, което в комбинация с вдъхновената игра на Махач позволи на аутсайдера да поеме контрол върху събитията и да се оттегли на почивка с аванс от пробив и 3:0.

Световният №130 се стремеше да взима топката рано след отскока ѝ, с което успяваше да попречи на балканеца да налага своя ритъм на игра, и скоро дори се сдоби с две възможности за аванс от 4:0. Последва обаче светкавична реакция от страна на фаворита, който реализира серия от неспасяеми форхенди, и се предпази от инкасирането на нов пробив. Посрещайки за оставане в сета при 3:5, световният №1 получи брейкбол, но именно тогава Махач показа забележителна смелост, пласирайки бекхенд уинър точно на линията, който му даде допълнителен импулс, и няколко минути по-късно общият резултат бе изравнен.

Проблемите за фаворита продължиха и на старта на решителния сет, където Джокович бе изправен пред опасност от пробив още в първото си подаване, но този път сърбинът се мобилизира и не допусна да изостане в резултата. Това внесе необходимата доза увереност в действията на първия в света, който си възвърна устрема от началото на двубоя и успяваше да пречупи изключителната защита на Махач, превърнал се в същинска стена. 

Сърбинът бе първият, който постигна пробив, довел до преднина от 4:1, и точно когато изглеждаше, че победата му е гарантирана, чехът за пореден път си спечели овациите на публиката с два великолепни уинъра и ювелирно изпълнена къса топка, за да върне брейка и да навакса изоставането си - 4:4. 

Последваха няколко рутинно спечелени гейма от подаващите, поради което изходът на този толкова драматичен двубой бе решен в тайбрек. Той обаче протече под пълната диктовка на Джокович, чиито доскорошни колебания бяха изцяло забравени. Точките в неговия актив се трупаха една след друга и отпускайки само точка на противника, съвсем скоро сложи край на двубоя в своя полза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сензацията бе близо: Джокович загуби сет срещу световния №130, но оцеля при завръщането си Мирела Николова
Теми:  
atp | дубай | новак джокович | Обзори | томаш махач

Коментари





Следвайте ни в Facebook