Сериозна заявка за бъдещето: Накашима срази Лехечка и вдигна трофея на младежките финали!

от в 23:28 на 12.11.2022
Мартин Петков

Next Gen ATP Finals дебютира като експериментален еквивалент на същинските АТР Финали, но за играчи до 21 години, през не толкова далечната 2017-а, като през сезоните се превърна в неизменна част от Тура. Върнем ли лентата назад, то виждаме, че в надпреварата на следващото поколение шампиони са били едни от най-добрите състезатели в света към днешна дата, сред които Яник Синер, Стефанос Циципас и последният победител в лицето на Карлос Алкарас, който вече оглави световната ранглиста и завоюва първата си титла от Големия шлем.

Тазгодишното издание на турнира не пропусна да ни донесе гарантираните моменти на изненада, най-голямата от които дойде с отпадането на фаворита за трофея Лоренцо Музети още в груповата фаза на състезанието в Милано. Най-големите впечатления пък дойдоха от представянето на наскоро спечелилия дебютната си АТР титла и пробил в световния топ 50 - Брандън Накашима, който преодоля първия етап на надпреварата като непобеден и с нов силен сблъсък срещу втория поставен Джак Дрейпър си гарантира място на финала. В него той срещна познайник от груповата фаза в лицето на Иржи Лехечка, с когото заедно продължиха към полуфиналите, а в директния двубой помежду им американецът надделя, какъвто беше резултатът и днес, за да може след успех с 4:3(5) 4:3(6) 4:2, световният номер 49 да нарече себе си шампион на Next Gen ATP Finals.

Чехът имаше мечтан старт на срещата, след като се възползва от колебливите действия на противника в първите минути и си послужи умело с дланния си удар в атакуващ план, взимайки ранен превес от пробив. Постепенно грешките в играта на световния номер 74 и участник на тазгодишния Sofia Open зачестиха, с което шансовете пред Накашима не закъсняха и той демонстрира нагледно афинитета си към реализирането на уинъри, за да възстанови паритета и предизвика изиграването на тайбрек. Именно в дългия гейм американецът вече неведнъж ни показа с участието си в италианския град, че се чувства повече от уверен в своите способности и чрез търсенето на бърз развой в комбинациите си натрупа аванс от 5:0 точки, който съумя да поддържа до самия край и записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част сервисът за двамата финалисти заработи на още по-високо ниво, като макар и носителят на АТР титла да беше изправен пред угрозата от това да инкасира брейк, то той остана хладнокръвен в изявите си и с нова атака от форхенд предотврати опасността. Логично, предвид доминацията на подавачите, се стигна до втори тайбрек, в който Накашима отново пое инициативата и се откъсна напред с 4:1, ала спад и поредица от неточности, предизвикани от подема в играта на Лехечка, означаваха обрат до 6:4 в полза на чеха. Тогава обаче грешни решения в хода на разиграванията лишиха световния номер 74 от двата му сетбола, като под знака на разочарованието той сбърка още веднъж, при което непобеденият в турнира състезател се възползва от така стеклите се обстоятелства и отмъкна сета, доближавайки се максимално до трофея.

В третата част превъзходство на представителя на топ 50 беше повече от видимо и той определяше темпото в размените от основната линия, които често пъти биваха причислявани към актива му. Накашима още на старта в сета разполагаше с възможност за пробив, която обаче не сполучи след безупречно сервиране от страна на Лехечка, преди броени минути по-късно американецът да затвърди статута си на най-добрият състезател в хода на турнира и още при начален удар на противника сложи точка на спора, ознаменувайки невероятното си представяне с титлата от Next Gen ATP Finals.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сериозна заявка за бъдещето: Накашима срази Лехечка и вдигна трофея на младежките финали! Мартин Петков
Теми:  
atp | next gen atp finals | брандън накашима | Иржи Лехечка | милано | следваща генерация

Коментари





Следвайте ни в Facebook