Шампионът в Синсинати оцеля: Чорич се върна от 3:5 в решителния сет срещу квалификант!

от в 02:11 на 31.08.2022
Мартин Петков

Борна Чорич, който отсъстваше от Тура в продължение на една година поради различни операции главно в областта на рамото, се завърна обратно на корта преди близо шест месеца. Хърватинът изпитваше трудности с представянето си в началото и му се наложи продължително време да участва на Чаланджър надпревари, но сега в хода на американското турне съдбата се усмихна на някогашния номер 12 и той получи своя тенис ренесанс, след като от позицията на 152-ри в света победи цели четири представители на топ 10 и триуфмира с титлата на Мастърса в Синсинати.

Балканецът посредством успеха си в щата Охайо съумя да се завърне и в първите 30 на света, което му отреди място сред поставените на US Open, където носителят на 3 ATP трофея откри кампанията си през днешния ден срещу квалификанта Енцо Куако. Сблъсъкът се превърна в изключителна битка, провокирана най-вече от умората на Чорич, който на неколкократно бе близо до поражението, но оцеля, за да потегли победоносно във ,,Flushing Meadows" след 4 часа и 8 минути на корта - 6:2 7:6(5) 3:6 4:6 7:5. По този начин световният номер 29 се класира за втория етап на турнира и го очаква да срещне един от местните любимци в лицето на Дженсън Бруксби.

В началото на двубоя се създаде впечатлението, че французинът би могъл да се противопостави на фаворита, но скоро със серия от печеливши удари новият Мастърс шампион сломи съперника си и взе пробив аванс. Чорич използва силните си мигове в последните минути, като стана все по-акуратен в завършването на атаките си не измина много време, преди откриващият сет да бъде записан на сметката му.

Втората част бе близо до това да има пагубен старт за Куако, който трябваше да отразява брейкбол в дебютното си подаване, ала се справи с неблагоприятната ситуация и с това си действие предизвика абсолютна доминация на сервиращите, която доведе събитията до закономерен тайбрек. В дългия гейм наблюдавахме удари лишени от риск от двете страни на мрежата, преди световният номер 29 пръв да подеме инициативата, като се нагърби в офанзивен план и реализира минипробив, който се оказа достатъчен, за да го доближи на само сет по крайния успех.

Хърватинът в началото на третата част се сблъска с първите си проблеми на собствен сервис и след като началният му удар рядко попадаше от първия опит в очертанията на корта, то аутсайдерът се възползва и проби за 3:0. Впоследствие балканецът се оказа близо до това да предаде подаването си отново, но го запази и дори върна пробива си пасив. Световният номер 193 обаче остана завидно спокоен след загубено предимство и мигновено се реабилитира, като посредством с излизания в близост до мрежата шокира фаворита, за да отмъкне гейма му, а с това и третия сет, давайки си още време в турнира.

Французинът поддържаше високото си равнище и при старта на четвъртата част, когато пропусна брейкбол, а не след дълго на него му се наложи да спасява такива, с което не срещна затруднение - 3:3. Чорич с всяка следваща минута на корта все повече с изражението на лицето си показваше, че умората от многото натрупани мачове го е обзела, докато квалификант се зареждаше с положителна енергия и оползтвори шанса си за решителен пробив в деветия гейм, с което изпрати срещата в заключителната ѝ фаза.

В решителния пети сет хърватинът на моменти изглеждаше напълно изнемощял и опитваше отчаяно да с много мощ за сметка на точност да обсипва полето на съперника, което доведе със себе си редица грешки и той предаде подаването си - 1:3. Балканецът в паузите за почивки неколкократно се възползва от това лекар да облекчи дискомфорта му в дясното бедро и това даде искания от него резултат, след като възстанови равенството при 3:3. Куако бързо се реваншира и реализира рибрейк на нула, осигурявайки си възможност да сервира за победата, но точно тогава на пиадестала излязоха волята и непримиримостта на Чорич, които се оказаха ключовите фактори за спечелването на четири последователни гейма и обрат от 3:5 до 7:5, за да се поздрави с победата на старта на Откритото първенство на САЩ.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионът в Синсинати оцеля: Чорич се върна от 3:5 в решителния сет срещу квалификант! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | борна чорич | енцо куако

Коментари





Следвайте ни в Facebook