Шампионите са детронирани: Австралийци отразиха 8 мачбола по пътя си към титлата!

от в 20:53 на 09.07.2022
Калоян Соколов

Мате Павич и Никола Мектич доминация в надпреварите по двойки, каквато не беше виждана от времето на близнаците Браян. През миналата година те се поздравиха със спечелването на три Мастърс титли, златен олимпийски медал и трофея от Уимбълдън. Настоящият сезон обаче започна трудно за хърватите, които изгубиха лидерската си позиция в класацията на ATP, ала отново намериха най-добрия си тенис по време на сезона на трева.

Двамата сънародници се поздравиха с купите от състезанията в Куинс и Ийстбърн, а днес  бяха близо до това да надвият австралийците Матю Ебдън и Макс Пърсел, за да дублират успеха си на Уимбълдън, но финалистите от Аустрелиън Оупън прекъснаха серията им от 23 поредни победи на зелено покритие и триумфираха с дебютната си титла от Шлема. Любопитна подробност е, че Ебдън и Пърсел спасиха осме мачбола по пътя си към триумфа и трябваше да минат през четири петсетови сблъсъка, докато не достигнаха до най-голямата победа в своята кариера- 7:6(5) 6:7(3) 4:6 6:4 7:6(2).

Срещата вървеше под сериозната доминацията на сервиращите, като единствено хърватите достигнаха до точки за пробив в един от сервис геймовете на съперниците си, но възможностите бяха отразени с отлична игра на мрежата от страна на Ебдън и Пърчсл. Логично се стигна до тайбрек, в който австралийците реализираха мини брейк за 6:5 точки и не пропуснаха да затворят сета в своя полза.

Следващата част започна трудно за защитаващите шампиони, които бяха поставени в ситуация 15:40 още в откриващото си подаване, ала аутсайдерите не бяха достатъчно прецизни в последвалите си ретури и балканците оцеляха. Постепенно Павич забрави за превръзката на китката си, която определено го смущаваше в началото на двубоя и видяхме самоотвержена игра от негова страна, която позволи на хърватите да доминират във втория последователен тайбрек и скоро имахме равенство в общия резултат.

Третият сет най-после предложи нещо различно като развитие на сблъсъка, защото станахме свидетели на първи пробив, който беше реализиран от фаворитите. Мектич и Павич все по-често си печелеха аплодисментите на публиката чрез фамозни минаващи удари и показваха страхотен сработеност, когато топката беше насочена в конфликтната им зона. Балканците поддържаха аванса си до 5:4 в своя полза, но срещнаха сериозни проблеми при затварянето на частта, което беше породено от великолепна игра от страна на Пърсел.

Австралиецът се отчете със завършващ ретур от форхенд, с чиято помощ непоставените играчи се добраха до шанс за рибрейк, ала последва бомбен сервис от ракетата на Мектич и впоследствие той завърши две последователни волета, които дадоха преднина от 2:1 сета на защитаващите шампиони.

Двата тандем трябваше да отразяват брейкболи на старта на четвтъртата част, само че до изненада не се стигна и битката продължи на равни начала. Правеше впечатление, че финалистите от Аустрелиън Оупън са спечелели двойно повече точки на посрещане до резултат от 3:3 и усилията им дадоха резултат, след като изстреляха три поредни ретур уинъра в десетия гейм и шампионът щеше да бъде определен в пети сет.

Там наглед австралийците трябваше да имат предимство, имайки предвид как бяха спечелили цели четири срещи в пълния формат от началото на състезанието. Статистиката обаче не се оказа от някакво сериозно значение в началните минути и златните медалисти от Токио отмъкнаха сервиса на съперниците си, доближавайки се само на два гейма до крайния триумф. Тогава дойде ред на поредния обрат във финала и по-нискоранкираните състезатели наваксаха пасива си, с което вкараха мача в решителен супер тайбрек до 10 точки.

В него австралийците отвориха разлика от 4:1 точка, като не спряха дотук и нов мълниеносен форхенд на Пърсел им донесе преднина от два мини пробива. Оттам насетне непоставените тенисисти бяха непоставени и загубиха само още една точка до края на двубоя.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионите са детронирани: Австралийци отразиха 8 мачбола по пътя си към титлата! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Двойки | макс пърсел | мате павич | никола мектич | уимбълдън 2020

Коментари





Следвайте ни в Facebook