Шампионката от АО е спряна: Крейчикова се върна от сет, загубен на нула, и надви Сабаленка

от в 20:12 на 23.02.2023
Мартин Петков

Арина Сабаленка имаше мечтано начало на 2023-та, след като започна сезона си със серия от 11 поредни победи, която я отведе до трофея в Аделаида и към момента върха в кариерата ѝ, а именно титлата от Откритото първенство на Австралия. Впоследствие беларуската си взе близо едномесечна почивка от Тура, преди да се завърне на корта през настоящата седмица за WTA 1000 турнира в Дубай, където вече записа две победи и детронира защитаващата шампионка Йелена Остапенко.

В хода на днешния ден обаче Сабаленка допусна да изгуби аванс от сет и пробив срещу бившата носителка на трофея от Ролан Гарос - Барбора Крейчикова, която мотивирана до краен предел осъществи пълен обрат в резултата след близо двучасова битка, за да нанесе първо поражение за годината на световната номер две - 0:6 7:6(1) 6:1. С този си успех, равен на сензация, чехкинята се класира за полуфиналите в Близкия изток и в спор за място в мача за отличието ще срещне третата поставена в схемата - Джесика Пегула.

Двубоят имаше великолепен старт за носителката на трофея от Мелбърн, която доминираше във всяко едно отношение и не даваше никакви шансове на противничката си, което ѝ донесе аванс от два пробива за само 16 минути игра. Световната номер 30 въпреки сериозното си изоставане в резултата не се отказа и опита да редуцира пасива си, ала Сабаленка беше безкомпромисна и отрази два брейкбола, преди за трети път да причисли към актива си сервиса на съперничката, "връзвайки ѝ геврек" в откриващия сет.

С настъпването на втората част, то ясно изразеното превъзходство на беларуската продължи и скоропостижно тя достигна до пробив на сметката си, който я доближи максимално до крайния успех. Тогава обаче Крейчикова демонстрира волята си и отговори със светкавичен рибрейк, след който подаващите установиха пълен контрол над случващото се и логичният изход от ситуацията беше тайбрек. В него крайно мотивираната до се поздрави с 14-а поредна победа втора ракета на света допусна грешките да завладеят представянето ѝ, при което чехкинята се възползва от шанса си и спечели седем от последните осем точки в тайбрека, за да възстанови равенството в отделните сетове.

Още от старта на решителната трета част ясно личеше вдъхновението, което обзе бившата шампионка от Ролан Гарос и тя властваше изцяло на корта, като съумя да осъществи ранен пробив. В този момент играта на Сабаленка претърпя пълен крах и под знака на многобройните неточности от ракетата ѝ, Крейчикова дублира предимството си, за да подпечата гръмката си победа, печелейки заключителните пет гейма в сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионката от АО е спряна: Крейчикова се върна от сет, загубен на нула, и надви Сабаленка Мартин Петков
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | барбора крейчикова | дубай

Коментари





Следвайте ни в Facebook