Шампионът е аут: Медведев детронира световния №8 и разделя Григор от финала в Ротердам!

от в 18:30 на 17.02.2023
Мартин Петков

Григор Димитров през днешния ден за пореден път накара всеки българин да се гордее с това, че страната ни може да се похвали със спортист от подобна величина, след като в същински тенис трилър спаси два мачбола, за да надиграе Алекс де Минор на четвъртфиналите в Ротердам. С триумфа си българинът, който е бивш финалист от АТР 500 надпреварата в нидерландския град, подпечата класирането си за финалната четворка на турнира и очакваше да научи с кого измежду Даниил Медведев и защитаващия шампион Феликс Оже-Алиасим ще спори в утрешния ден за място в мача за отличието.

Сблъсъкът между единствените двамата поставени тенисисти, които останаха в надпреварата протече при пълна доминация на бившия номер едно, който всячески парираше ударите на канадеца и го детронира за час и 23 минути на корта - 6:2 6:4. По този начин руснакът се превръща в първият тенисист, който може да се похвали с пет победи над световния номер 8, при това без да е инкасирал поражение в досегашните им сблъсъци.

Оже-Алиасим имаше правото да даде старт на двубоя с начален удар, като не срещна затруднения при дебютното си подаване, ала оттам насетне Медведев се превърна в своеобразна стена и ни предоставяше най-добрия си тенис, което го изведе до два поредни пробива в актива му. Първите проблясъци в играта на канадеца настъпиха едва в осмия гейм, когато световният номер 11 подаваше за спечелването на сета и макар да беше заплашен от това да инкасира рибрейк, то той остана хладнокръвен, правейки първата крачка по пътя към място на полуфиналите.

В началото на втората част московчанинът не се нуждаеше от много време, преди отново да вземе връх на защитаващия шампион, като реализира ранен брейк. Канадецът обаче не допусна да бъде пречупен така лесно и мигновено възстанови паритета, но Медведев продължи все така безупречно да контролира случващото се и се сдоби с нов пробив на сметката си, който се оказа решаващ за крайния изход и му осигури среща с Григор Димитров на полуфиналите в надпреварата.

Руснакът към момента се намира далеч от върховата си спортна форма, която преди по-малко от 12 месеца го изведе до оглавяване на световната ранглиста и след купища разочароващи резултати, то бившият шампион от Шлема в края на миналия месец напусна челната десетка на класацията на АТР за първи път от 2019-а насам. Въпреки неубедителните си игри напоследък, то Медведев във визитката си може да се похвали с цели 15 титли, четири от които идват в турнири от сериите "Мастърс 1000", една от Финалите на АТР и върхът в кариерата му досега - трофеят от US Open през 2021-ва.

В досегашното съперничество между Григор и бившата първа ракета на света откриваме цели шест срещи, като балансът на победите в полза на московчанина, който води с 4:2 успеха. Последният сблъсък помежду им датира от края на 2022-ра, когато на турнира във Виена от същата категория, при това отново в полуфинален сблъсък, Медведев се наложи в последователни сетове над нашето момче, а впоследствие завоюва и титлата в австрийския град.

Въпреки това, то Димитров несъмнено има на каква да се опре, след като именно българинът беше първият тенисист, който нанесе поражение на руснака след триумфа му с титлата от US Open, сътворявайки един от най-добрите обрати в кариерата си, когато се завърна от 4:6 1:4 на Мастърса в Индиън Уелс, за да се поздрави с крайния успех. Предвид моментното състояние на хасковлията, няма да е пресилено, ако кажем, че двамата бивши шампиони от АТР Финалите влизат с до голяма степен изравнени шансове в утрешната си битка в Ротердам, като някогашният номер три ще опита да намери място на първи финал в Тура от точно 5 години насам.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионът е аут: Медведев детронира световния №8 и разделя Григор от финала в Ротердам! Мартин Петков
Теми:  
atp | григор димитров | даниил медведев | ротердам | феликс оже-алиасим

Коментари





Следвайте ни в Facebook