Шампионът оцеля: Беретини е 1/4-финалист след тричасов трилър срещу световния №82 в Куинс!

от в 22:22 на 16.06.2022
Мартин Петков

Матео Беретини претърпя операция на дясната ръка и отсъства близо три месеца от кортовете, като в този период пропусна целия сезон на клей, преди да се завърне за надпреварите на трева в началото на миналата седмица, когато завоюва и титлата в Щутгарт след успех срещу Анди Мъри във финала. Италианецът няма никакво време за почивка предвид факта, че е сред най-сериозно засегнатите тенисисти от решението точките спечелени на Уимбълдън през миналата година, когато римлянинът преклони глава срещу Джокович в мача за титлата, да не могат да се защитават и поради тази причина световният номер 10 навярно ще напусне топ 20 на ранглистата след края на най-стария тенис турнир.

Беретини все пак не изглежда видимо повлиян психически от решението на ,,All England Club", макар че вече се оплака от неправдата по негов адрес, и стартира защитата на трофея си в Куинс във вторник с отличен успех, който го отведе до осминафинален двубой през днешния ден срещу Денис Кудла, който попадна в схемата под формата на ,,щастлив губещ". Сблъсъкът ни предостави здрава битка присъща за двама майстори на трева, като имахме възможността да се насладим на множество драматични моменти, ала в крайна сметка шампионът демонстрира воля, хъс за победа и сериозен характер, за да се поздрави с успеха след 3:6 7:6(5) 6:4, дошъл за 2 часа и 45 минути на корта. За световния номер 10 по пътя към защита на титлата предстои в четвъртфиналите да срещне Томи Пол, който по-рано днес отстрани Стан Вавринка.

Още в самото начало на мача се създаде впечатлението, че американецът има всичко нужно, за да даде нужния отпор на именития си противник, като на два пъти достигаше брейкбол, но оставаше безпомощен пред сервиса на римлянина. Постепенно обаче началният удар на италианеца загуби високата си ефективност и Кудла си осигури нов шанс за пробив в осмия гейм, който съумя да оползотвори след добре проведена акция и минути по-късно с безупречно сервиране записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част италианецът видимо се чувстваше по-добре на корта и дори достигна първи брейкбол, обаче не след дълго за пореден път бе изправен пред угрозата да го пробият, в този случай решително, ала запази нужното хладнокръвие и се справи с неблагоприятната ситуация. От този момент нататък световния номер 10 наглед контролираше случващото се и в 12-я гейм си осигури два последователни сетбола, от които не съумя да се възползва и предстоеше тайбрек, който трябваше да определи в чий актив ще бъде записан вторият сет. Беретини се поздрави с мини пробив още на самия старт за 2:0 точки, който впоследствие се оказа от решително значение, защото бе първи и последен такъв в дългия гейм, за да може шампионът своебразно до оцелее, изравнявайки резултата в отделните части.

Решителният сет предложи равнопоставеност на силите в началните минути, преди римлянинът да се поздрави с пробив в петия гейм, но преднината му не издържа дълго, поради самоотвержената игра на Кудла, който възстанови равенството мигновено за 3:3. От този момент насетне обаче световният номер 10 взе инициативата на своя страна, като разполагаше с брейкболи във всяко от последвалите подавания на съперника си и реализира късен пробив в деветия гейм, който му позволи да застане на сервис за победата. Беретини за пореден път в сблъсъка бе изправен пред трудности на начален удар, обаче в най-важния момент демонстрира шампионски манталитет, спасявайки брейкбол, за да може само минута по-късно чрез отлично стоп воле да оползтвори третия си мачбол и продължава към четвъртфиналите на турнира по пътя към защита на титлата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионът оцеля: Беретини е 1/4-финалист след тричасов трилър срещу световния №82 в Куинс! Мартин Петков
Теми:  
atp | денис кудла | куинс | матео беретини

Коментари





Следвайте ни в Facebook