Шаповалов оцеля след трисетов трилър; Шварцман продължи напред без трудности

от в 00:49 на 28.03.2021
Тея Кръстева

Световният номер 11 Денис Шаповалов се класира за третия кръг на надпреварата от сериите Мастърс 1000 - Miami Open, след труден успех над беларусина Иля Ивашка. Канадецът реализира внушителен обрат над своя съперник след 6:7(5) 6:4 6:4, а негов опонент в следващата фаза на турнира ще бъде поставеният под номер 26 в основната схема Хуберт Хуркач.

Откриващият сет бе доминиран от сервиращите и въпреки че и двамата тенисисти стигнаха до 2 възможни за пробив, такъв не бе реализиран и логично изходът от частта трябваше да се реши в тайбрек. В него беларусинът направи мини брейк за 3:5 и оттам нататък не трепна, за да затвори гейма след 5:7.

В началото на втората част двамата играчи си размениха по един пробив, но постепенно Шаповалов пое инициативата, спечелвайки за втори път подаването на своя съперник. При сервис гейм на канадеца и 4:3 в негова полза Ивашка достигна до точка за връщане на пробива, но в този момент Денис демонстрира класата си и неутрализира тази опасност, а след няколко великолепно изпълнени сервиса успя да спечели и подаването си. Без последвала драма и нови изненади канадският представител спечели частта след 6:4 и изпрати двубоя в трети решаващ сет.

Последната част започна със сервис гейм на Иля Ивашка, в който канадският представител поведе с 40:15. Шаповалов обаче не успя да се възползва от тази невероятна възможност и загуби следващите четири точки. Подобна ситуация се разигра и в четвъртия гейм на сета, където обаче догонващ се оказа поставеният под номер 6 в основната схема, но и той намери сили да се справи с трудната ситуация.

В крайна сметка мощната офанзива на канадеца даде своя резултат при 3:3, когато най-сетне световният номер 11 съмя да пробие опонента си, а веднага след това затвърди предимството си, след като отрази точка за пробив. Ивашка не се отказа да се бори, намалявайки изоставането си до 4:5, само че Шаповалов изигра отличен сервис гейм за финал и заслужено се поздрави с победата.

Диего Шварцман нямаше подобни затруднения в срещата си с японеца Ясутака Учияма и го надигра с комфортното 6:3 6:3, за да си осигури сблъсък с Адриан Манарино в третия кръг на надпреварата.

Аржентинецът не изпита никакви проблеми срещу съперника си, който излизаше често на мрежата без да се е подсигурил достатъчно и поставеният под номер 5 го наказваше с отлично насочени минаващи удари. Шварцман имаше предимство във всеки един компонент, като реализира цели три пробива в първия сет, а самият той изпусна подаването си едва веднъж.

Учияма започна да пласира далеч по-висок процент на първи начален удар във втората част, само че ретурите от страна на световния девет бяха първокласни и той отново се сдоби с ранен аванс, което му помогна да достигне до крайния успех съвсем малко след това.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шаповалов оцеля след трисетов трилър; Шварцман продължи напред без трудности Тея Кръстева
Теми:  
денис шаповалов | диего шварцман | маями | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook