Ще имаме нов шампион: Фантастичен Кирьос надви Медведев в същинския тенис шедьовър

от в 04:50 на 05.09.2022
Калоян Соколов

Безспорно сблъсъкът между Ник Кирьос и Даниил Медведев беше най-дългоочакваното събитие в осминафиналната програма на тазгодишния US Open. От двете страни на мрежата имахме състезатели, които вече бяха спечелили трофей, откакто започна сезонът на твърди кортове и освен това вече бяха премерили сили помежду си на Мастърса в Монреал преди около месец, когато Кирьос триумфира в безкрайно оспорвана битка. Днес положението не беше много по-различно и отново силите бяха максимално изравнени, но канберецът демонстрира по-голяма смелост и ниво на креативност, което му позволи да се наложи за четвърти път от общо пет двубоя над лидера в световната ранглиста - 7:6(9) 3:6 6:3 6:4.

По този начин екстравагантният тенисист отстрани защитаващия шампион и това означава, че със сигурност ще имаме нов номер едно след края на турнира, като това ще бъде някой измежду Рафаел Надал, Карлос Алкарас и Каспър Рууд. Във фазата на четвъртфиналите пък австралиецът ще се изправи срещу Карен Хачанов.

Срещата започна на много високо темпо, като правеше впечатление колко добре се придвижваше австралиецът по корта. Кирьос печелеше почти всички разигравания на съперниковия втори сервис и не се колебаеше да поема инициативата, което му даде два поредни шанса за пробив. Последва мигновен форхенд уинър от ракетата на защитаващия шампион, който впоследствие влезе в отлична поредица от началния си удар и не позволи да изостане рано в резултата. Финалистът от Уимбълдън обаче продължи да поставя Медведев под натиск и този път водачът в схемата се пропука, губейки подаването си за пръв път в срещата. Изведнъж световният номер едно повиши рязко качеството на посрещането си и неколкократно размина опонента си на мрежата.

Това го изведе до моментален шанс за рибрейк, а паритетът беше възстановен, тъй като канберецът не издържа на напрежението и заби бекхенда си в центъра на мрежата. Оттам насетне до сериозни изненади не се стигна, което доведе до изиграването на тайбрек. Tам по-нискоранкираният играч взе ранно предимство, изстрелвайки светкавичен форхенд ретур по правата. Наред бяха поредица от изтощителни размени, в които московчанинът се оказа по-устойчив, и в следващите минути разполагаше с цели четири сетбола, ала Ник взриви трибуните с воле върху линията и серия от абсолютно неспасяеми къси топки, с чиято помощ съумя да прибави този толкова драматичен сет на сметката си.

Втората част също започна обещаващо, но световният номер 25 компрометираше труда си, като допусна цели три двойни грешки в откриващия си сервис гейм и закономерно беше пробит, допускайки грешка в близост до мрежата. Шампионът от Вашингтон не се отказа и имаше своите шансове да се върне обратно в резултата, само че фаворитът се справяше отлично под напрежение, а австралиецът в един момент просто реши да спести сили и предаде почти доброволно сета.

Шоуто на Кирьос продължи с пълна сила в третата част, където го виждахме да постига невъобразими къси диагонали. 23-ият поставен не спираше да импровизира на корта и правеше дори най-трудните изпълнения да изглеждат напълно елементарни. Канберецът преливаше от самочувствие в тези минути и спечели пет поредни точки на чуждия начален удар, за да навакса пасив от 0:40 и така да се озове напред с брейк преднина. Ник все по-често излизаше към мрежата, докато определено руснакът не беше подготвен за подобна смяна в тактиката на опонента и обикновено му даваше лесни точки за завършване. Така австралиецът категорично установи контрол над развоя на срещата и без никакви колебания си осигури аванс от 2:1 сета.

Световният номер 25 не спря дотук и изпълняваше ударите си с все по-висока скорост. Ретурите на по-нискоранкирания състезател профучаваха за стотни покрай московчанина, който омекна до неузнаваема степен и не намираше никакво противодействие за експлозивния подход на съперника си. Кирьос определено се забавляваше и не спираше да изумява с купища възхитителни изпълнения, а не след дълго 27-годишният играч можеше да отпразнува втората си победа над световен номер едно в Големия шлем, след като можеше да се похвали с успех над Рафаел Надал на Уимбълдън през 2014-а година.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ще имаме нов шампион: Фантастичен Кирьос надви Медведев в същинския тенис шедьовър Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | даниил медведев | Ник Кирьос | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook