Ще успее ли Шварцман да дублира успеха си или серията на Надал в Париж ще продължи (превю)?

от в 08:50 на 09.10.2020
Калоян Соколов

Рафаел Надал и Диего Шварцман ще се изправят един срещу друг за десети път днес не преди 15:50 часа българско време. До този момент Рафа има предимство от 9-1 победи в преките двубои, само че статистикатата заблуждава, тъй като аржентинецът често е затруднявал своя опонент и е печелил сетове в мачовете помежду им. Още по-важната подробност е, че Шварцман спечели последната среща между двамата, която се проведе съвсем наскоро на клея в Рим, а това несъмнено му дава допълнителна увереност. Самият Диего призна как вярва в нова победа над Надал, но ще успее ли действително да се превърна в едва третият играч в историята, който побеждава Матадора на Ролан Гарос след Робин Сьодерлинг и Новак Джокович (съответно през 2009-а и 2015-а)?

Достигане до тази фаза и съперничество:

И двамата тенисисти имаха безметежни откриващи четири кръга, в които не оставяха никакви шансове на съперниците си, но четвъртфиналните им мачове бяха от коренно различен характер. Надал срещна сериозни трудности в първите две части срещу младока Яник Зинер, но съумя да спре устрема му и изнесе една истинска тенис лекция в третия сет, класирайки се за финалната четворка без загубен сет. Южноамериканецът пък трябваше да мине през своеобразен тенис трилър в сблъсъка си с Доминик Тийм, в който станахме свидетели на невероятни разигравания и битка за всяка една точка в тези повече от 5 часа на корта, които бяха необходими на Шварцман да триумфира. Това със сигурност поставя под огромна въпросителна неговото физическо състояние и мнозина се питат дали световният номер 14 ще има силите да изиграе две поредни срещи на такова ниво и с такъв интензитет, макар че аржентинецът имаше цели два дни почивка преди полуфиналната фаза.

Пет от общо десетте двубои на двамата са били върху землена настилка, като първата им среща датира от преди 7 години, когато Рафа печели със 7:5 6:2 в Акапулко. Любопитна подробност е, че двете спечелени части от страна на Диего срещу този опонент, биват извоювани именно в Големия шлем, а една от тях идва точно на Ролан Гарос. Става въпрос за изданието през 2018-а, в което Шварцман повежда със сет и пробив в един мрачен и дъждовен следобед, ала срещата бива прекъсната и 12-кратният шампион реализира обрат на следващия ден. Този път обаче корт "Филип Шатрие" е оборудван с подвижен покрив, а студеното време и тежките топки определено ще изравнят до някаква степен шансовете, защото световният номер 2 далеч не се чувства комфортно при такива условия и неведнъж спомена, че никога преди не му е било толкова трудно да играе на кортовете във френската столица и дори намекна, че провеждането на надпреварата е опасно.

Какви са предимствата на Надал пред Шварцман?

Главното предимство на Надал над Шварцман винаги е била неговата физическа мощ. И двамата тенисисти са превъзходни в играта от основната линия и определено не се стесняват да влизат в продължителни размени, но именно Матадора е този, който може да обърне хода на разиграването само с един удар, докато Диего има нужда от няколко такива, за да преодолее защитата на своя опонент. Форхендът на Рафа определено е могъщо оръжие, което е решило не един мач в полза на испанеца и без съмнение днес ще има ключово значение за изхода на битката. Ако Надал навлезе уверено от самото начало в сблъсъка, то дланният му удар ще се окаже истински немезис за съперника му. Световният номер 2 има и сериозно предимство при сервиса, защото може да генерира значително по-висока скорост в този компонент и съответно да печели далеч повече лесни точки спрямо Шварцман.

Разбира се, не трябва да пропускаме и подробността, че Краля на клея има в пъти по-голям опит на тази фаза в най-престижните надпревари, а южноамериканецът за пръв път ще бъде поставен в такава ситуация и напрежението може да му изиграе лоша шега. Освен това Диего ще трябва да изчерпа пълния си физически резерв, за да се поздрави с победа, като далеч не е ясно колко точно е останало от него след епичната схватка с Тийм в миналия кръг.

Какви са козовете на Диего, с които да притоводейства?

Самият аржентинец далеч не е безобиден и има с какво да навлече проблеми на именития си съперник. Шварцман може да се похвали с невероятно движение по корта, което дори може би е по-добро от това на Рафа в този момент от кариерата на испанеца. Южноамериканецът печелеше голяма част от дългите размени в Рим и определено няма да се страхува отново да влиза в тях, защото стабилността и дефанзивните му качества рядко могат да го подведат, а на Надал ще му се налага да прибягва до къси топки и излизания на мрежата, защото в противен случай го очаква истинска война от основната линия, която категорично е с неясен завършек. Диего също така може да разчита и на висококачествените си ретури, които създават неимоверни главоболия на съперниците му.

Поставеният под номер 13 е спечелил над 50 процента от точките си при посрещане, когато му се открие шанс да играе на втория сервис на противника. Шварцман далеч не се колебае в такива моменти да навлиза навътре в корта и да атакува, а Надал трябва да внимава да отиграва всеки удар с подобаваща дълбочина, тъй като в противен случай аржентинецът веднага е способен да го натисне и всъщност манакорецът да се окаже тенисистът в дефанзивна позиция. Бекхендът на Шварцман също бива честно подценяван, но той е безспорно един от най-добрите двуръки такива в играта и дори чрез него той успяваше често да пропука дланния удар на Надал при последната им среща, когато се стигнеше до размяна по този диагонал.

Лични очаквания и коефиценти

Безспорно смятам, че това се явява най-трудното препятствие досега в турнира пред Рафа. Все пак Шварцман може би се намира във формата на живота си през последните три седмици, докато испанецът взима участие в едва втори турнир в рамките на последните шест месеца и определено има известни пробойни в неговото представяне. Въпреки това 12-кратният шампион продължава да показва най-доброто от себе си в сюблимните моменти, както беше срещу Яник Синер, като младокът имаше отлични шансове да отмъкне поне сет, само че точно тогава Матадора включваше на нова предавка и не оставяше шансове пред тийнейджъра. Не изключвам и напрежението и умората да оставят отпечатъка си върху Диего. Да, той вече изигра един финал в сериите "Мастърс" и няма какво да губи след победата си над Тийм, ала помним как бе доста изчерпан откъм физически сили в мача си с Джокович в италианския град, след като преди това надделя в маратонски двубой над Шаповалов, така че не изключвам варианта Шварцман да се почувства ментално или физически изцеден в даден етап от сблъсъка, макар категорично да има техническите качества да спечели тази среща. Именно по тази причина прогнозирам победа в полза на Рафа.

Букмейкърите също не са на много по-различно от моето мнение. Те предлагат ставка за Надал от едва 1.12, докато победата за Шварцман е оценена на 6.00. Сериозно е и предимството при залозите за точен резултат, като успех на Рафа отговаря на коефицент от 1.80, а чиста победа в полза на аутсайдера би умножила заложената от вас предварително сума по 21. В крайна сметка единственият начин да разберем какво ще се случи е да бъдем пред екраните този следобед и да се насладим на шоуто, което тези двама първокласни играчи неминуемо ще не предложат!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Ще успее ли Шварцман да дублира успеха си или серията на Надал в Париж ще продължи (превю)? Калоян Соколов
Теми:  
диего шварцман | Превю | рафаел надал | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook