След 8-годишно чакане: Давид Гофен е отново шампион в ATP надпревара на клей

от в 20:40 на 10.04.2022
Мартин Петков

Давид Гофен се намира далеч от славните си дни, като през последната година натрупа единствено негативи, допускайки множество загуби, които не отговарят на тенисист от неговата класа. Белгиецът изпадна много надолу в ранглистата, като към момента заема 74-та позиция. Бившият световен номер 7 през тази седмица взе участие на турнира в Маракеш, където не попадаше сред фаворитите, но записа доста обещаващи победи, които го отведоха до днешния мач за титлата, където срещна Алекс Молчан.

Двубоят премина под контрола на сервиращите, като в определени случаи левичарят имаше своите звездни мигове, но опитът и здравите нерви във важните мигове бяха на страната на Гофен и след точно 2 часа на корта в Мароко той триумфира с 3:6 6:3 6:3, за да завоюва своята 6-та ATP титла и първа такава на клей от осем години насам, когато завоюва трофея в Кицбюел.

Срещата стартира с множество интригуващи мигове, след като в първите пет гейма станахме свидетели на три пробива, но словакът запази по-добро ниво в играта си и излезе напред в резултата. Постепенно интригата се притъпи, Молчан съумя да наложи темпото си, поради което минути по-късно откриващият сет бе записан на сметката му и го доближи до дебютна ATP титла.

Световният номер 65 продължи силното си представяне в началото на втората част, реализира пробив след близо десет минутен гейм и беше на финалната права по пътя към трофея. Гофен запази самообладание, заигра отпуснат от напрежението, като неточностите напуснаха играта му и демонстрира най-доброто, на което е способен, печелейки пет последователни гейма. Белгиецът получи възможност да сервира за сета, като срещна трудности, но съумя да отрази брейкбол и придобил нужната увереност оползотвори първия си сетбол, за да изпрати финала в решителната му фаза.

Стартът на третата част се оказа пагубен за Молчан, който видимо бе повлиян от негативните емоции, докато от другата страна на мрежата бившият световен номер 7 изглеждаше окрилен и реализира ранен пробив, за да се откъсне напред в резултата. В последвалите събития на корта интригата отсъстваше преди да се стигне до осмия гейм, когато на белгиеца му се наложи да спасява брейкбол, но той за пореден път бе безупречен и задържа преднината си. Гофен усети, че идното подаване на словака, който излъчваше отчаяние, е перфектен момент да натисне в търсене на победата, като изпълни игровия си план по отличен начин, за да реализира втората си шампионска точка и закономерно спечели титлата на надпреварата в Маракеш.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 8-годишно чакане: Давид Гофен е отново шампион в ATP надпревара на клей Мартин Петков
Теми:  
atp | алекс молчан | давид гофен | маракеш | тенис турнир в маракеш | титла | финал

Коментари





Следвайте ни в Facebook