След драматична развръзка: Австралийци са новите шампиони в смесените двойки на US Open

от в 20:59 на 10.09.2022
Мартин Петков

Турнирите на двойки винаги са били неизменна част от заключителната фаза на надпреварите от Големия шлем, като динамиката и красивите разигравания, които предоставят, безспорно предизвикват сериозен интерес към финалните сблъсъци. През тази година тази тенденция се запази в състезанието при смесените карета, където се изправиха чисто австралийското дуо съставено от бившия "мейджър" шампион Джон Пиърс и сънародничката му Сторм Сандърс, които срещнаха друг друг Шлем победител в лицето на Едуар Роже-Васлен, който от своя страна си партнираше с пенсиониралата се по-рано в хода на тенис сезона на сингъл Кирстен Флипкенс. Мачът за титлата на Откритото първенство на САЩ се оказа крайно драматичен, но в крайна сметка по-здрави се оказаха нервите на островитяните, които са и четвърти поставени в схемата, за да може след осъществен обрат и близо 90 минути на корта да ознаменуват силното си представяне, триумфирайки със своята дебютна титла от Големия шлем при каретата - 4:6 6:4 10:7.

Още в началните моменти от двубоя сервисът на австралийската двойка беше близо до това да се пропука след сгрешено воле на мрежата, но впоследствие Сандърс се реабилитира с отличен начален удар и до нещо повече не се стигна. Ролите на корта светкавично се размениха и европейският тандем на свой ред трябваше да брани подаването си, с което се справи безупречно, за да упражни нов сериозен натиск в така прочутия седми гейм, когато Роже-Васлен вкара блестящи ретури в игра и заедно с вече бившата състезателка на сингъл реализираха ключов пробив, донесъл им по-късно успеха в откриващия сет.

Във втората част сблъсъкът за титлата придоби обичайното за двойковите срещи русло, като наблюдавахме абсолютна доминация от двете страни на мрежата при начален удар. Четвъртите поставени в схемата постепенно с течение на времето все по-добре разчитаха играта на съперниците, като Пиърс съумя на два пъти в заключителната фаза от сета да надхитри своите колеги в близост до мрежата и след поредната престрелка от основната линия австралийското дуо възстанови равенството в общия резултат.

В решаващия тайбрек психологическото предимство несъмнено беше в полза на представителите на островната държава, които на бърза ръка си спечелиха два минипробива аванс и уверено погледнаха към трофея. Флипкенс, която по време на тазгодишния Уимбълдън се сбогува с професионалния тенис при единиците, видимо поддържаше нужната форма при каретата и в компанията на бившия двойков шампион от Ролан Гарос осъществиха пълен обрат до 6:5 в своя полза, но точно тогава на пиадестала излезе поредния гениален ретур уинър от Джон Пиърс, който им донесе комфортен аванс, за да може с бомбен ас по правата именно австралиецът да короняса тандема, който оформи със сънародничката си Сторм Сандърс.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След драматична развръзка: Австралийци са новите шампиони в смесените двойки на US Open Мартин Петков
Теми:  
us open | джон пиърс | едуар роже-васлен | кирстен флипкенс | смесени двойки | сторм сандърс

Коментари





Следвайте ни в Facebook