След отказването на Федерер: Любичич веднага се зае с нов амбициозен проект

от в 18:05 на 20.12.2022
Калоян Соколов

Вече повече от два месеца отминаха, откакто легендарният Роджър Федерер се сбогува с тениса по време на тазгодишния Laver Cup. 20-кратният шампион от Шлема изигра един прощален мач на двойки, обединявайки сили със своя голям съперник и приятел - Рафаел Надал. В крайна сметка двете тенис величия отстъпиха пред американците Джак Сок и Франсис Тиафо, но това в крайна сметка нямаше никакво значение и Маестрото получи заслуженото емоционално изпращане от всички свои фенове и доскорошни опоненти в препълнената O2 Arena.

Отказването на Федерер пък означаваше, че неговият наставник Иван Любичич остава без професионален ангажимент. Любичич беше в основната на тенис ренесанса от страна на швейцареца през 2017-та година, когато той отсъстваше от кортовете в продължение на над половин година поради травма в областта на гърба и много специалисти вече го отписваха, само че ветеранът се завърна със сензационен триумф на Аустрелиън Оупън, а впоследствие дори съумя за кратко да оглави световната ранглиста.

Хърватинът пък изглежда няма никакво намерение да се отдава на дълго почивка и веднага е приел ново предизвикателство, заставайки начело на проект във френската тенис федерация. Новото начинание носи името "Амбиция 2024" и е свързано с предстоящата Олимпиада в Париж, като треньорът ще се опита да подготви по-възможно най-добрия начин представителите на Франция за най-големия форум в света на спорта.

Освен това балканецът ще работи в екип заедно с бившите френски състезатели Пол-Анри Матьо, Никола Ескюде и Полин Парментие, а ангажиментът им изглежда предвещава да бъде дългосрочен, защото те ще се заемат с подготовката на юношите над 14-годишна възраст в страната, а ето какви бяха първите думи на Любичич, след като новината стана обществено достояние:

"Много съм щастлив да се присъединя към Френската тенис федерация, една от тенис организациите, които отделят най-много ресурси за развитието на потенциала на своите млади играчи. Франция разполага с много богат и обещаващ резерв от таланти и аз ще вложа опита си в това ново предизвикателство с пълна отдаденост и силно желание да споделям ценностите, които изграждат шампиони.

Чувствам, че има много области, в които мога да помогна с моя подход и манталитет към играта. Ще се опитам да накарам младите момчета да осъзнаят, че наистина могат да постигнат много, че могат да бъдат амбициозни, че могат да имат високи цели. Това чувство може би е изгубено през последните 10-15 години във Франция. Това е все едно Реал Мадрид да не е печелил нищо от дълго време. В известен смисъл така започнах и с Роджър Федерер, който не беше завоювал трофей от Големия шлем през последните пет години. Сега изпитвам същото чувство и вярвам в постигането на целите си, тъй като във Франция има толкова много млади хора играят добър тенис" - категоричен е бронзовият медалист от Олимпиадата в Атина.

Източник: TennisMajors

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След отказването на Федерер: Любичич веднага се зае с нов амбициозен проект Калоян Соколов
Теми:  
atp | иван любичич | любопитно | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook