След победата над Надал: Неотразим Тиафо премина и през Рубльов за място в 1/2-финалите!

от в 23:07 на 07.09.2022
Мирела Николова

Франсис Тиафо сътвори най-голямата изненада на тазгодишното Открито първенство на САЩ, след като отстрани Рафаел Надал още на осминафиналите, спирайки го по пътя му към 23-ти трофей от Големия шлем. Днес той доказа, че тази победа далеч не е била плод на случайността, и след като изнесе поредното си феноменално представяне в Ню Йорк, намери място сред най-добрите четири в надпреварата след успех в последователни части над световния №11 Андрей Рубльов.

Както се очакваше, сблъсъкът бе много оспорван, но в крайна сметка по-стабилен в решителните мигове се оказа представителят на домакините, който надделя след 7:6(3) 7:6(0) 6:4. В битка за класиране на дебютен финал от Шлема световният №26 ще се изправи срещу победителя от дербито между двама от най-изявените млади таланти в лицето на Карлос Алкарас и Яник Синер.

Още от началото мачът бе на изключително високо ниво, като всеки от състезателите не пропускаше възможност да ускори темпото на игра и динамичните размени от основната линия изобилстваха. Същевременно обаче американецът често търсеше пътя напред към мрежата, откъдето бе безпогрешен и бързо приключваше разиграванията в своя полза. В хода на сета двамата не допуснаха пробиви, поради което развръзката на частта дойде в тайбрек. В него руснакът често бе принуден да играе на втори сервис, който биваше моментално атакуван от Тиафо, и точките в актива на местния представител се трупаха една след друга, като не след дълго той получи предимство в общия резултат.

Във втората част продължихме да наблюдаваме първокласен тенис от страна на двамата поставени, а началният удар бе тяхното най-голямо оръжие. Благодарение на него те си печелеха преимущество в разиграването и оттам насетне не представляваше трудност за тях да завършат с уинър. Посрещащите рядко успяваха да спечелят дори точка на чуждо подаване и напълно логично и тази част бе решена след тайбрек. Там Тиафо отново разгърна пълния си потенциал и демонстрирайки съвършена игра във всеки един аспект, остави съперника си без абсолютно никакви шансове за успех, а след поредния великолепен печеливш удар от бекхенд по диагонала дублира аванса си в отделните сетове.

Подемът в играта на местния любимец се пренесе и в третата част, където той продължи да не проявява никакви сантименти към неубедителното второ подаване на противника и да го атакува при всеки един случай. Така той достигна до два брейкбола в началото на сета, които бяха отразени от руснака, ала в седмия гейм Рубльов не успя да намери отговор на безупречно изградените офанзиви на опонента, поради което се стигна и до инкасирането на брейк. В ответното си подаване 26-ият в света позволи нервното напрежение да го завладее и допусна няколко непредизвикани грешки, довели до опасности от връщане на пробива, ала за пореден път младокът демонстрира характер и съумя да затвърди преднината си за 5:3. Оттам насетне той не срещна никакви затруднения и след спечелен на нула сервис гейм павира пътя си към дебютен полуфинал в Големия шлем.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След победата над Надал: Неотразим Тиафо премина и през Рубльов за място в 1/2-финалите! Мирела Николова
Теми:  
atp | us open 2022 | андрей рубльов | Обзори | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook