Случаят с визата на Джокович ще бъде разглеждан различно от този на депортираната Ворачова

от в 18:57 на 21.07.2022
Мирела Николова

Случаят с депортирането на Новак Джокович от Австралия и анулирането на визата му в началото на годината обхвана всички световни медии, но в действителност не само той трябваше да напусне страната принудително поради липса на ваксина. Неговата съдба сподели и чешката тенисистка Рената Ворачова, която също не бе имунизирана и макар да бе допусната да влезе в държавата и дори да участва на турнир, то впоследствие бе депортирана, а визата ѝ - отнета.

Тригодишната ѝ забрана за влизане в Австралия обаче днес бе отменена, след като съдът постанови визата ѝ да бъде възстановена поради факта, че състезателката е спазила реда за влизане в страната и е изпълнила всички условия на Здравното министерство на щата Виктория за издаване на медицинското изключение, което ѝ е било предоставено.

Вицепрезидентът на трибунала и ръководител на отдела за миграция и бежанци Ян Редфърн съобщава в свое изявление, че чехкинята е разполагала с неоспорими доказателства в подкрепа на това, че поставянето на ваксина би било противопоказно заради предразположението ѝ към тромбоза, подчертавайки, че причината за изключението ѝ не е скорошно преболедуване на COVID-19, каквато бе ситуацията с 21-кратния шампион от Шлема.  

Също така се отбелязва, че случаят на Ворачова се разграничава от този на Джокович, тъй като нейната виза не е била анулирана по решение на тогавашния имиграционен министър Алекс Хоук, който използва правото си да депортира сърбина заради страх, че може да предизвика антиваксърски настроения сред австралийското общество. 

"Г-жа Ворачова не се противопоставя на ваксинацията и за разлика от случая на Джокович, за който министърът очевидно е открил, че има доказателства, че г-н Джокович е показал незачитане на здравните протоколи, то г-жа Ворачова не е заплаха за реда в държавата и за мен не съществуват причини, поради които да откажа възстановяването на визата ѝ", допълва още Радфърн.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Случаят с визата на Джокович ще бъде разглеждан различно от този на депортираната Ворачова Мирела Николова
Теми:  
atp | wta | Австралия | любопитно | новак джокович | рената ворачова

Коментари





Следвайте ни в Facebook