Слънчевият дубъл е факт: Швьонтек разгроми Осака и си заслужи титлата в Маями!

от в 21:20 на 02.04.2022
Калоян Соколов

Ига Швьонтек се намираше в серия от 16 поредни победи и беше напът да спечели трета поредна победа на ниво WTA 1000, но за целта трябваше да преодолее съпротивата на бившата номер едно Наоми Осака. Японката доскоро беше в много негативен период от своята кариера, което я извади от топ 70 на световната ранглиста, само че Осака показа високата си класа по време на турнира в Маями и заслужено се класира за финалната битка.

Там обаче моментната форма взе връх и Швьонтек можеше да ликува с шампионската титла, след като се наложи с крайното 6:4 6:0. По този начин полякинята се превърна в четвъртата тенисистка, която постига "слънчев дубъл", а именно спечелването на трофеите в Индиън Уелс и Маями в една и съща година. Добрите новини не свършват дотук за 20-годишната тенисистка, тъй като тя ще оглави световната ранглиста от идния понеделник, възползвайки се от отказването на Ашли Барти.

Двубоят започна с маратонски сервис гейм на азиатката, в който тя отрази две точки за пробив и мина през общо седем равенства, докато открие резултата в своя полза. Двете демонстрираха добре познатия си агресивен тенис и гледаха да нанесат завършващ удар при всяка една удобна възможност. С напредването на мача се виждаше как водачката в схемата е далеч по-точна в своите атаки и отново достигна до точка за пробив, като този път пласира неспасяем диагонал от бекхенд и скоро водеше с 4:2. Ига дори можеше спокойно да удвои аванса си, ала нейната съперничка пласира някои отлични начални удари и принуди по-младата тенисистка да сервира за успеха в сета. Това не се оказа особено трудна задача за топ поставената, която играеше безупречно, и откриващата част скоро отиде в нейния актив.

Вторият сет стартира с няколко поредни грешки на Осака, а така Швьонтек отново имаше шанс да пробие и го оползотвори с помощта на мълниеносен ретур. Световната номер две се чувстваше все по-комфортно на корта и буквално не можеше да пропусне топка, докато четирикратната шампионка от Шлема изглеждаше напълно примирена с поражението и допусна втората си двойна грешка, за да изостане с 0:3.

Полякинята продължаваше да налага изключително високо темпо на игра, правейки двуцифрена бройката си форхенд уинъри. Непоставената състезателка пък единствено можеше да гледа как топката профучава постоянно с все по-висока скорост покрай нея и в крайна сметка фаворитката не отпусна нито един гейм на японката, слагайки категоричен завършек на срещата.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Слънчевият дубъл е факт: Швьонтек разгроми Осака и си заслужи титлата в Маями! Калоян Соколов
Теми:  
wta | ига швьонтек | маями | наоми осака | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook