Специални почести за Радукану: Кралицата ще ѝ връчи Ордена на Британската империя

от в 16:53 на 26.12.2021
Калоян Соколов

2021-ва година винаги ще остане в съзнанието на Ема Радукану, тъй като тя беше напълно непознато име в световния тенис само преди няколко месеца, а сега вече е шампионка от Шлема. Британката стартира сезона извън топ 300, а сега е под номер 19 в световната ранглиста и се првърна в първата квалификантка, която триумфира на една от четирите най-престижни надпревари в спорта.

Това вдигна неимоверно популярността на 19-годишната британка и в момента тя е една от най-известните жени в родината си, като дори вече беше избрана за спортист на годината. Почестите за Ема обаче не свършват дотук, защото тя ще бъде удостоена с Ордена на Британската империя. Въпросното отличие е учредено от крал Джордж V през 1917-а година и е било връчвано на героите от Първата световна война, както и на хора със солиден принос в цивилния живот.

Днес Орденът на Британската империя е рицарският орден на британската демокрация. Единствен критерий за присъждането му са значителни заслуги и постижения в широк кръг от сфери. Чуждестранни граждани също могат да стават кавалери на ордена за заслуги към Обединеното кралство. По света днес има над 100 000 носители на различните му класове.

Макар че официално се присъжда от кралицата, препоръката за номинациите се прави от правителството и изглежда, че най-новият носител на отличието ще бъде именно младата победителка от Откритото първенство на САЩ.

Източник: Mirror

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Специални почести за Радукану: Кралицата ще ѝ връчи Ордена на Британската империя Калоян Соколов
Теми:  
wta | ема радукану | кралица елизабет | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook