Стефанос Циципас срещу Даниил Медведев - анализи, очаквания и коефициенти

от в 10:51 на 08.06.2021
Калоян Соколов

Даниил Медведев и Стефанос Циципас е една от модерните класики в съвременния тенис, а тази вечер отново ще можем да се насладим на двубой между тях. Едва ли много от нас са очаквали те да се срещнат точно на четвъртфиналите на Ролан Гарос, имайки предвид искрената ненавист на руснака към тази настилка и това, че той до момента нямаше спечелен мач в Париж през кариерата си, но световният номер 2 подчерта колко много му харесват условията на Ролан Гарос през тази година и го показва нагледно на корта.

Циципас е играчът, който вероятно прави най-силен клей сезон в Тура и се чувства отлично върху червените кортове. Това на пръв поглед дава предимство на гърка, само че Медведев неведнъж е показвал колко добре знае да експлоатира слабите места на днешния си опонент и категорично не може да бъде отписван.

Сблъсъците на Медведев и Циципас винаги са носели интрига на корта, както и извън него, а двамата не крият своите неособено топли чувства един към друг, което внася допълнителен заряд към най-важната среща досега помежду им. Ние с вас пък ще направим кратка ретроспекция на тяхното съперничество и ще се опитаме да поразсъждаваме какво ни предстои в този полуфинал и по какъв начин те биха могли да се неутрализират взаимно.

Предистория и съперничество

Навярно всички си спомняме единствената среща на състезателите в Големия Шлем, тъй като тя се проведе през този на полуфиналната фаза в Мелбърн, където шампионът от ATP Cup не остави абсолютно никакви шансове на опонента си, ала нека се върнем в самото начало.

Всичко започва в Маями през 2018-а година, когато Даниил надделява в оспорван мач, като нервите на 19-годишния балканец не издържат и той се обръща към опонента си с обръщението "ши*ан руснак", а това изкарва извън нерви Медведев, който буквално се нахвърля върху съперника си и го съветва да мери своите приказки, защото е просто едно малко момченце, което не може да се бие.

Тази обида, изглежда, отеква сериозно в главата на настоящия номер четири, тъй като той постига нова победа над по-младия си противник. Тя идва доста изненадващо поради причината, че Стефанос точно е направил своя голям пробив, класирайки се за финала на Мастърса в Монреал и всички очакват силно представяне от него в Ню Йорк, но непоставеният руснак попарва надеждите на новата тенис звезда и отлага първия сериозен пробив в Големия шлем за Стефанос.

Медведев обаче изобщо не спира само с този триумф и скоро повежда с 5:0 в преките дуели между тях, а гъркът признава как действително няма никаква идея с какво да противодейства на Даниил. Така се стига до мача им на Финалите в Лондон, когато всички очакват поредната наказателна акция на руснака, само че Стефанос се поздравява с първи успех, а впоследствие достига до титлата.

Самият Циципас споделя, че намира играта на финалиста от Аустрелиън Оупън за безкрайно скучна и му е трудно да запази търпение, защото руснакът винаги е готов да разиграва по 40-50 удара във всяка точка. Даниил определено се беше настанил трайно в главата на днешния си съперник, ала гъркът вече, изглежда, е намерил лекарството за победа и това изравнява значително силите между тях.

Как може Стефанос Циципас да спре негативната си серия срещу Медведев?

Мотивацията определено е с ключова роля. Гъркът неведнъж е казвал как отношенията им с Медведев са подобни на такива между боксьори, а не на тенисисти. Негативните реплики от двете страни определено вкарват допълнително напрежение и световният номер 5 едва ли би избрал да надиграе някой друг играч, за да се класира за втория си полуфинал на Ролан Гарос.

Самият грък е споделял как възприема руснака за най-големия си съперник, като обратното важи в пълна степен. Увереността освен това би трябвало да е на далеч по-високо ниво за балканеца този път, тъй като в Австралия той срещна противник, който се намираше в серия от 18 поредни победи, докато сега Стефанос е лидер в годишната ранглиста и показва най-добрата си игра някога.

Друг коз в ръкава на Циципас е това, че досега Медведев игра със съперници, които нямат баланс в представянето си или пък страдат от сериозна липса на оръжия. Гарин и Томи Пол са солидни тенисисти, но не разполагат с огневата мощ да притиснат руснака. Опелка и Бублик пък са изключително непоследователни в действията си, а освен това дават възможност на световния номер две да се дръпне назад и просто да вкарва топката в корта, което той може да прави абсолютно безпогрешно.

Днес обаче движението на Даниил върху сгурията ще бъде сериозно тествано и често ще бъде поставян под напрежение от мощните удари на балканеца. Руснакът няма как да бъде надигран, без да бъде изваден от комфортната си зона, колкото и добре да удря даден тенисист. Джон Макенроу сравни играта на Даниил с шахмат и действително той винаги е един ход напред, когато получава очакваното продължение от опонента си.

Циципас трябва да бъде дързък, атакуващ и непредвидим, а всички тези характеристики далеч не са му чужди, така че можем да очакваме той да се съпротивлява по начин, който може да изкара Медведев извън баланс.

По какъв начин руснакът би могъл отново да извади от равновесие Циципас?

Най-голямото предимство за Даниил е неговата способност да убива ритъма на съперника със своите нестандартни отигравания и да сваля топката максимално ниско, оставяйки съперника без възможност да пласира агресивен удар. Руснакът ще трябва да забави максимално развитието на мача, като въвлече гърка в продължителните размени, където определено предимството е на страната на московчанина. Способността на Медведев да кара противника си да играе серия от допълнителни удари, е друга особеност, която е лазила по нервите на Циципас неведнъж, и той е започвал да прибързва ненужно в търсенето на уинър.

Миналогодишният победител в Лондон трябва да играе своята игра, без да се увлича по темпото на Циципас, и постоянно да накъсва разиграванията, поставяйки гърка в необичайни ситуации. Медведев не може да спечели този мач, играейки красиво, но определено може да надделее при спазване на нужната тактическа дисциплина и да покаже как ефективността е далеч по-значима от ефектността.

Очаквания и коефициенти

Логиката сочи, че световният номер 5 не би трябвало да има проблеми да надделее, но този мач никога не е опирал само до това. Ако има някой способен да спре Циципас в момента от тази част на схемата, то това е точно Даниил Медведев, който става все по-убедителен с всеки един изминал двубой и определено очаквам здрава битка, в която все пак вероятно победител ще излезе гъркът.

Букмейкърите изразяват по-голяма категоричност в своите виждания, фаворизирайки сериозно Циципас. Ставката за Стефанос се оценява на 1.45, докато коефициентът за руснака се котира на 3.00, само че това далеч не е гаранция за подобно предстоящо развитие и всички силно се надяваме да станем свидетели на непредвидим дуел между двама от най-добрите млади играчи. Срещата пък отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Стефанос Циципас срещу Даниил Медведев - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | даниил медведев | превюта | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook