Странното отсъствие на Григор и Антъни от „Спортист на годината“

от в 02:59 на 16.12.2018
Мария Петрова

Дойде ли краят на годината, спортисти, фенове и журналисти са изправени пред едно и също изпитание - кой ще спечели анкетите за №1. Факт е, че футболът е друга губерния, така че най-престижната за България си остава „Спортист на годината“. А при състоянието на българския спорт всяка година става все по-трудно да се събере десетка.

Така и сега - успехите се броят на пръсти, особено в олимпийските спортове, където я имаме, я не по един-двама световни шампиони на година.

Затова при обявяването на десетката, което става обикновено десетина дни преди церемонията по награждаването, винаги има разни изненади. За мен през тази година това е отсъствието от топ 10 на тенисиста Григор Димитров и на плувеца Антъни Иванов.

За втория си посипвам главата с пепел - просто му забравих успехите, които бяха твърде рано през годината, а световното първенство, на което той подобри седем републикански рекорда и влезе във финала на 200 метра бруст, започна след края на гласуването.

Плуването е основополагащ олимпийски спорт. Като леката атлетика например. Затова дори минималните успехи в тях имат много по-голяма тежест, отколкото дори медали и титли в някои други. Да не говорим, че през последните години поради различни причини става все по-трудно да се развиват и възпитават спортисти от тези дисциплини. Затова на всеки блеснал в тях българин трябва да се гледа като на многокаратов диамант и всякак да бъде поощряван.

Има и още един момент - точно в тези класически олимпийски спортове е най-големият натиск български спортисти да бъдат натурализирани от други страни. Антъни Иванов нееднократно, е декларирал, че на този етап няма никакво намерение да приема оферти от други държави, независимо колко са примамливи. И това му прави чест.

А честта в спорта далеч не е последният критерий, от който трябва да се ръководят гласуващите в анкетите. Същото, даже в по-голяма степен, важи и за Григор Димитров, срещу когото има атака заради отказа му да играе на турнира в България. Да, може би трябва някой - дали самият тенисист, дали някой от щаба му, дали хората от федерацията, веднъж завинаги да обяви, че става въпрос за междуличностен конфликт, в който персонално Григор не е намесен. Но да не включиш в десетката тенисист, който е на 19-о място в световната ранглиста, ми се струва, меко казано, недооценяване на постижението.

През септември бях с приятели от Мексико и САЩ в Ню Йорк на Откритото първенство на САЩ. Хората бяха изхарчили над 10 хил. долара, точно заради Григор Димитров, а той отпадна толкова рано, че те не успяха да го гледат. И въпреки това един през друг ми обясняваха какъв късмет има България, че за нея играе такъв невероятен спортист.

Едуард Папазян, "24 часа"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Странното отсъствие на Григор и Антъни от „Спортист на годината“ Мария Петрова
Теми:  
антъни иванов | григор димитров | спорт | спортист на годината | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook