Със стил: Циципас "върза геврек" на квалификант и оформи мечтан мач срещу Алкарас в Париж!

от в 22:10 на 04.06.2023
Мартин Петков

Стефанос Циципас трета поредна победа в последователни сетове и за трети път в кариерата си е четвъртфиналист на Ролан Гарос. Гъркът трябваше да потрепери в първата на мача си срещу квалификанта Себастиан Офнер, който дебютира на подобна фаза в турнирите от Големия шлем, но оттам насетне бившият вицешампион в Париж наложи изцяло волята си и триумфира с победата след близо двучасов престой на корта - 7:5 6:3 6:0. С успеха си световният номер 5 оформя мечтаният сблъсък за място на полуфиналите между себе си и Карлос Алкарас, като балканецът ще търси първата си победа срещу топ поставения, предвид факта че е загубил всеки от четирите им сблъсъка досега.

Циципас претърпя неочаквани проблеми на старта в двубоя, след като австриецът, преодолял пресявките във френската столица, демонстрира уменията си да реализира печеливши удари от своя бекхенд и потегли с пробив в актива си. Впоследствие световният номер 118 доразви преднината си до 3:1 в своя полза, когато обаче рисковата му игра с търсене на завършващи отигравания се изяви като нож с две остриета за по-нискоранкирания тенисист и той инкасира серия от неточности, довели до заличаването на предимството му.

Въпреки този момент, то Офнер не остана подвластен на разочарованието от загубата на сервиса си и щурмува идното подаване на петия поставен в търсенето на рибрейк, ала Циципас изпълни изключителен минаващ удар от основната линия, когато трябваше да спасява брейкбол и отстоя своето. Оттам насетне инициативата в разиграванията принадлежеше изцяло на бившия финалист в турнира, който макар и да пропусна първите си два сетбола при начален удар на квалификанта, то продължи да работи усилено на ретур и в заключителния 12-и гейм пречупи защитата на австриеца, след като завърши атаките си от форхенд успешно и чрез пробив записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част Офнер имаше комфорта да пласира първия си сервис в корта, когато подаваше в началните минути и поддържаше паритета жив. Постепенно с течение на времето обаче началният удар на австриеца своеобразно го изостави, при което геймовете му се превърнаха в лесна плячка за Циципас, чието представяне в хода на срещата се развиваше прогресивно във възходяща линия, и той осъществи единствения пробив за сета, за да увеличи водачеството си в общия резултат.

Третата част стартира с гейм, изпълнен с неточности в играта на квалификанта, който вече дори сам не вярваше в способностите си за нещо повече в мача, и за тенисист от ранга на гърка беше като "детска игра" да причисли към актива си подаването на противника. С поведението си до края на двубоя пък Офнер показваше на моменти до голяма степен незаинтересованост към случващото се и прибягваше към къси топки, които в някои случаи дори не достигнаха до мрежата, докато световният номер 5 продължи умело да следва тактическия си план и подпечата крайния си успех в мача със стил, "връзвайки геврек" на намиращия се извън топ 100 състезател.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Със стил: Циципас "върза геврек" на квалификант и оформи мечтан мач срещу Алкарас в Париж! Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас гарфия | ролан гарос | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook