Световната №2 оцеля: Сабаленка заличи пасив от сет и пробив за нов 1/2-финал в Щутгарт

от в 15:42 на 21.04.2023
Владислав Риждов

Паула Бадоса и Арина Сабаленка стигнаха без проблеми до фазата на четвъртфиналите на турнира в Щутгарт. Испанката се справи последователно с Дария Касаткина и сънародничката си Кристина Букса, а шампионката от Аустрелиън Оупън отстъпи само пет гейма на друга притежателка на "мейджър" трофей - Барбора Крейчикова. Така, днес двете се изправиха една срещу друга, за да определят първата членка на топ 4 в германския град. Световната номер 31 имаше пълния контрол над събитията, водейки със сет и пробив, но Сабаленка обърна развоя в своя полза и така за втора поредна година ще играе на полуфинал в германския град - 4:6 6:4 6:4.

Проблемите за втората поставена започнаха още в първия ѝ сервис гейм, след като той отиде на сметката на нейната опонентка. Бадоса определено бе по-добрата на корта в първите минути и успя да удвои преднината си. Бившата втора ракета на света разчиташе на своя начален удар, който ѝ помагаше бързо да слага край на разиграванията, докато от отсрещната страна преобладаваха грешки на Сабаленка. С напредването на мача обаче нивото на игра на световната номер 2 се покачваше и тя направи минималното, което се очакваше от нея, като спечели всичките си оставащи подавания, осигурявайки си един последен шанс да се върне обратно в резултата. В последвалия гейм Сабаленка не бе никак далеч от това да върне паритета, но миналогодишната финалистка не съумя да пречупи защитата на Бадоса и по този начин дебютният сет бе записан срещу името на 25-годишната иберийка.

Въпреки видният подем, който имаше в играта си в края на първата част, Сабаленка отново бе поставена в трудна позиция, след като предаде на нула своя първи сервис гейм в началото на втория сет. Това даде допълнителен импулс на иначе безгрешната до момента Бадоса, която увеличи аванса си. Скоро проблемите за по-високоранкираната състезателка можеха да се задълбочат още повече, но тя запази разликата между двете от само един брейк, прехвърляйки топката в полето на съперничката си. Агресивният стил, към който се придържаше считаната за фаворитка в срещата, ѝ се отплати още в следващия гейм, когато от втория си опит тя реализира така търсения брейк, за да изравни за 4:4. Веднъж хванала верния ритъм, беларускинята не отстъпи назад и бе безмилостна до края на частта.

Решаващият сет стартира повече от добре за Сабаленка, чиято серия от последователно спечелени геймове набъбна до 6. Бадоса все пак показа, че не е готова да развее бялото знаме, и на няколко пъти поставяше под напрежение колежката си, преди в крайна сметка да се добере до брейк, който стана факт след двойна грешка от ракетата на втората в схемата. Бе ред на Сабаленка да поеме инициативата и родената в Маями състезателка много скоро си извоюва възможността да сервира за място в полуфиналите. Ръката ѝ обаче трепна и тя спечели само една точка в следващия си гейм, връщайки Бадоса обратно в борбата, но впоследствие показа добра игра на ретур, за да сложи край на този така заплетен сблъсък.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Световната №2 оцеля: Сабаленка заличи пасив от сет и пробив за нов 1/2-финал в Щутгарт Владислав Риждов
Теми:  
wta | арина сабалека | обзор | паула бадоса | тенис турнир в щутгарт

Коментари





Следвайте ни в Facebook