Световната номер 108 поведе със сет и пробив на Швьонтек, но до изненада не се стигна

от в 23:29 на 05.09.2022
Мартин Петков

Ига Швьонтек в първата част от годината се възползва по великолепен начин от отказването от тениса на Ашли Барти, като се възкачи на трона в световната ранглиста и записа една от най-дългите победни серии в историята, при която регистрира 37 последователни успеха и 6 титли, сред които място намери и трофеят от Ролан Гарос. Поредица на полякинята обаче намери своя край в третия кръг на Уимбълдън и от този момент насам шампионката от Шлема далеч не изглежда същата на корта, като пропусна да спечели и домашната си надпревара във Варшава, провела се в навечерието на американското турне.

Началото на сезона на твърди кортове за световната номер едно се оказа повече от разочароващо след ранни отпадания в Торонто и Синсинати, а на хоризонта пред нея остана единствено заключителния "мейджър" турнир за годината. Швьонтек демонстрира добро ниво и не загуби нито сет по пътя към втората седмица на US Open, ала там през днешния ден срещна непредсказуемата Юле Нимайер, която тръгна от квалификациите на Уимбълдън и достигна четвъртфинал, която беше близо до това да поднесе сензацията в Ню Йорк, но първата ракета на света защити реномето си и триуфмира след 2 часа и 24 минути на корта - 2:6 6:4 6:0. Посредством успеха си Ига намира дебютно място в топ 8 във Flushing Meadows, а от първи Шлем полуфинал на твърда настилка в кариерата ѝ я дели единствено световната номер 8 Джесика Пегула.

Двубоят стартира повече от ужасяващо за фаворитката, която неистово бъркаше в опитите си да е агресивна от основната линия и германката без да прави нещо особено, поведе с пробив аванс. Полякинята така и не съумяваше да намери ритъма в играта си, като сервисът ѝ също беше далеч от нужното ниво, а за сметка на това световната номер 8 се чувстваше повече от отлично в позицията на аутсайдер и неочаквано понече да атакува, ознаменувайки смелите си действия с реализирането на втори брейк и доближаване само на сет от изненадата.

В началото на втората част двете показаха характер и спасиха брейкболи, за да стартират успешно на начален удар, но нов спад в представянето на световната номер едно и прекомерен брой грешки означаваха ключов пробив пред Нимайер, която вече докосваше победата при сет и 2:1 в своя полза. Швьонтек обаче скоропостижно доказа, че неслучайно е тенисистката с най-много успехи през годината и обърна до 3:2, а в миговете до края на сета ни предстоеше да наблюдаваме серия от пет поредни пробива, която бе продиктувана от колебливостта на сервиращите, но това се оказа добре дошло за шампионката от Шлема и тя възстанови равенството в общия резултат.

Именно тази крайно интригуваща втора част се превърна в повратната точка на сблъсъка и Ига се възползва от огромното си психологическо предимство при старта на решителния сет, когато неточностите от ракетата на аутсайдерката се множаха неспирно и полякинята наложи абсолютната си доминация, за да поведе с умопомрачителното 5:0. Швьонтек разви играта си в правилната посока и все по-уверено се позоваваше на различните техники, които владее, като в допълнение демонстрира, че отиграванията в близост до мрежата не са ѝ чужди и със сериозна заявка към титлата в Ню Йорк върза "геврек" на световната номер 108, продължавайки към четвъртфиналите.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Световната номер 108 поведе със сет и пробив на Швьонтек, но до изненада не се стигна Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | ига швьонтек | юле нимайер

Коментари





Следвайте ни в Facebook