Свитолина бе надиграна от "щастлива губеща"; Остапенко с драматичен успех над Швьонтек

от в 13:32 на 16.02.2022
Владислав Риждов

Йелена Остапенко се класира за втория си четвъртфинал през 2022-а, след днес на турнира в Дубай се справи драматично с поставената под номер 6 Ига Швьонтек в мач между бившите шампионки от Ролан Гарос - 4:6 6:1 7:6(4).

Швьонтек, която премина безапелационно през първото си препятствие, започна уверено и днешната среща. Световната номер 9 бе по-активната от двете състезателки и закономерно успяваше да си извоюва преднина в геймовете. Младата полякиня обаче изпитваше трудности, когато трябваше да затвърди аванса си, и в крайна сметка резултатът бе изравнен от Остапенко - 4:4. Това по никакъв начин не повлия негативно на поставената под номер 6 и тя бе на нужното ниво в последните два гейма, за да се откъсне напред в отделните части.

Световната номер 21 се окопити след подновяването на играта и във втория сет изцяло доминираше на корта. Само за няколко минути Остапенко си отвори комфортна дистанция в резултата с 4:0, преди да увековечи по-добрата си игра с успех в частта, който запази шансовете ѝ за това да бъде краен победител.

Решителният сет премина в множество обрати, дълги геймове и оспорвани разигравания. Възходът на латвийката продължи да е в ход и тя тотално обезличи съперничката си в началото на частта - 3:0. Швьонтек, от своя страна, не спря да се бори и скоро достигна до равенството. Последва нова серия от страна на Остапенко, която се приближи на гейм от победата. Бившата номер 5 обаче се провали, сервирайки за мача, и инициативата отиде при Швьонтек, която впоследствие си извоюва отлична възможност да приключи срещата. 20-годишната представителка на топ 10 също не оползотвори шанса си и така се стигна до тайбрек. В него интригата се запази до 2:2, след което Остапенко зае лидерската позиция и я запази до самия край на срещата, поздравявайки се с триумфа.

В друг мач от програмата "щастливата губеща" Жил Тайхман нанесе поражение на Елина Свитолина и я изхвърли от надпреварата. Младата швейцарка се наложи с 7:6(0) 6:2 и очаква Вероника Кудерметова или Гарбинье Мугуруса.

Първият сет премина в равностойно темпо, като двете демонстрираха безупречна игра в своите подавания, като не оставяха шансове на отсрещната страна на корта да се добере до нещо повече. В закономерния тайбрек обаче Тайхман нанесе тежък удар по украинката, като не ѝ даде нито една точка, за да открие сметката си в общия резултат. Доброто представяне на младата левичарка продължи и във втората част, където тя надделя в поредица от равностойни геймове, за да поведе с 4:1, преди окончателно да финализира победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Свитолина бе надиграна от "щастлива губеща"; Остапенко с драматичен успех над Швьонтек Владислав Риждов
Теми:  
wta | wta dubai | дубай | елина свитолина | жил тайхман | ига швьонтек | йелена остапенко | обзор | тенис турнир в дубай - жени

Коментари





Следвайте ни в Facebook