Тенис геният на Фонини се събуди и му донесе гръмка победа над Буста в Рио!

от в 05:54 на 17.02.2022
Калоян Соколов

Нещата не вървят никак гладко за Фабио Фонини през последните два сезона и италианецът трябваше да претърпи сериозен спад в ранглистата. Отстрани изглеждаше, че сякаш славните дни на ветерана са в миналото и едва ли някога ще го видим да покаже тениса, който го изведе до топ 10 в класацията на ATP. 34-годишният играч обаче за пореден път показа, че е един от най-непредвидимите състезатели в Тура и изненада всички в изцяло положителен аспект, след като показа вдъхновяващ тенис във втория кръг на надпревара в Рио де Жанейро и заслужено отстрани Пабло Кареньо Буста.

Испанецът е един от най-кошмарните съперници за Фонини, за което говорят седемте му победи от общо осем двубоя срещу него. Този път обаче италианецът отказа да застане на губещата страна и осъществи страхотен обрат, за да запише за пръв път последователни победи от Олимпийските игри насам - 5:7 6:4 6:3. В четвъртфиналите пък нещата далеч няма да бъдат по-лесни за бившия шампион на Мастърса в Монте Карло, защото там ще го очаква битка с коравия клей специалист Федерико Кория.

Срещата започна със сериозно надмощие на непоставения тенисист, чиято стратегия беше да взема максимално рано топката и оттам насетне да контролира хода на разиграванията. Въпросната тактика работеше отлично, тъй като Кареньо Буста изглеждаше стъписан от постоянния натиск, на който беше подложен и предаде подаването си с две поредни необичайни грешки от форхенд.

Фонини продължи да бъде далеч по-креативен от двамата на корта и редовно надхитряваше опонента си в размените от дъното на корта. Така по-опитният играч получи възможност да сервира за сета при 5:4 в своя полза, само че изведнъж допусна неочакван спад и частта отиде в сметката на ибериеца.

Втория сет се развиваше по сходен начин и у всички се създаваше усещането, че ветеранът има известно игрово предимство, но олимпийският бронзов медалист демонстрираше невероятна бързина и неутрализираше мощта на съперника си, докато не изчака удобен момент за безмилостна контраакция. Все пак някогашният номер девет запази присъствие на духа и се измъкна от няколко много тежки ситуации, а това му вдъхна нужната доза увереност и скоро имахме пълен паритет в общия резултат.

Фонини продължи подема си в третата част и веднага реализира брейк, ала четвъртият поставен отговори на предизвикателството, пласирайки неспасяем минаващ удар от форхенд, за да върне нещата в изходна позиция, Последваха трудни минути за италианеца, който срещаше сериозни проблеми да намери нужното постоянство, докато Буста изглеждаше крайно уравновесен и наглед имаше по-добри позиции за спечелването на срещата.

Тогава бившият финалист извади наяве своята неподправена тенис гениалност, като видяхме невероятни изпълнения от неговата ракета. Богатият арсенал на италианеца му позволи да държи противника си постоянно нащрек и везните започнаха да се накланят в полза на 34-годишния състезател.

Публиката също не остана безучастна към екшъна и подкрепяше бурно световния номер 38, чиито комбинации оставяха фаворита без отговор и Фонини закономерно си заслужи шанса да затвори сблъсъка на собствено подаване, което не се оказа трудна задача за него и изненадата беше осъществена.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенис геният на Фонини се събуди и му донесе гръмка победа над Буста в Рио! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | пабло кареньо буста | рио де жанейро | фабио фонини

Коментари





Следвайте ни в Facebook