Тенис от най-висока класа: Циципас сломи Фриц в петсетово зрелище и е 1/4-финалист на АО!

от в 14:44 на 24.01.2022
Калоян Соколов

Стефанос Циципас бе въвлечен в изключителна драма през днешния ден, след като срещу себе си имаше един вдъхновен и отлично играещ Тейлър Фриц, който го предизвика да покаже максимума от своя потенциал. Гъркът все пак издържа теста и демонстрирайки страхотна вариативност в хода на двубоя, съумя да се поздрави с крайната победа - 4:6 6:4 4:6 6:3 6:4, дошла след 3 часа и 24 минути престой на корта, и така си гарантира място в четвъртфиналната фаза, където го очаква сблъсък срещу Яник Синер.

Темпото на игра беше изключително високо ниво още от началните минути, като завършващите удари постоянно се увеличаваха, а всеки от играчите се опитваше да сложи край на разиграването още с първия удар след сервиса. Първите възможности за пробив се откриха пред американеца, само че световният номер 4 отговори с няколко поредни отлично изработени бързи комбинации и се измъкна от затрудненото положение. Впоследствие обаче Фриц отново имаше шанс да отмъкне подаването на Циципас и този път се справи със задачата, а скоро сетът отиде в неговата сметка.

Втората част отново предложи тенис на много високо ниво, като сервиращите напълно доминираха. Гъркът пък изведнъж започна да излиза много по-често на мрежата, което вкарваше допълнително напрежение у неговия опонент и тактиката сработи по отличен начин в десетия гейм, когато по-високоранкираният тенисист реализира решаващ брейк и изравни отделните части.

Третият сет продължи с абсолютно равностойни съревнования между двамата, ала форхендът на Циципас ставаше все по-пропусклив и го предаваше редовно в наглед печеливши за елина ситуации. Това помогна значително на поставения под номер 20, който беше еднакво стабилен от двете страни при ударите си и заслужено осъществи пробив за 4:3 и отново взе водачеството в сетовете.

Гонитбата в резултата продължи с пълни сили и изглеждаше, че срещата едва сега започва. Темпото постоянно се вдигаше и топката летеше с огромна скорост, преминавайки с милиметри над мрежата. Отново частта трябваше да бъде решена в почти последния възможен момент, когато Фриц прояви липса на търпение и на няколко пъти вкара повече сила в изпълненията си, което предопредели изиграването на решителна част.

В петия сет интензитетът в играта на двамата се запази и те продължаваха да бъдат изключително агресивни от основната линия. Продължителните разигравания от дъното на корта също не липсваха, но никой не успяваше да вземе съществено преимущество до 4:4. Тогава сервисът на американеца се пропука и Циципас не се поколеба да се възползва от колебанията на съперника, за да осъществи отново късен пробив, който се оказа решителен за изхода на целия мач.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенис от най-висока класа: Циципас сломи Фриц в петсетово зрелище и е 1/4-финалист на АО! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън | Обзори | стефанос циципас | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook